Kakaós hajtovány

   Szombatra vendégeket vártunk, illetve a család egy részét. Csináltam egy túrós-kardamomos bureket, amit terveztem is, és egy kakaós hajtoványt, amit viszont nem terveztem, de fincsi lett 🙂 Valahol megláttam a héten egy képen és eszembe jutott. Tegnap hívott Anyu és mesélte, hogy csinált olyan feltekert sajtos izét. Mit? Hajtoványt? Azt, azt! És mit tettél bele? Hát sajtot meg kolbászt és az Apu azt mondja, hogy nagyon finom lett 🙂 nahát, hogy az ember saját anyukája is olvassa a blogját, az egy tök jó dolog, de hogy még ötletet is merít belőle, és azt meg is csinálja, az még jobb 🙂 Örültem neki nagyon.

Kakaós hajtovány

Ez kell hozzá: 600 +150 g liszt, 1 élesztő (42g), 1 mk só, cukor vagy édesítőszer ízlés szerint, 125 g margarin, 1 tojás sárgája, 500 ml langyos tej. Töltelékhez: 125 g margarin, 50 g kakaópor  és némi kristálycukor, vagy eleve cukrozott kakaópor, pici fahéj.

nagyon fincsi, az egész házat belengte az illata ?9

nagyon fincsi, az egész házat belengte az illata ?9

Így készül: A tésztához a sót, cukrot/édesítőszert (pl xilitet) és a lisztet átszitálom és elmorzsolom benne az élesztőt. (A xilit nem “eteti” az élesztőt, picit hosszabb a kelési idő, ha valaki ezt használja.) A margarint megolvasztva adom hozzá, majd a tojás sárgájával és a tejjel kidagasztom a tésztát. 10 percig gyúrogatom, amíg szépen elválik az edény falától, kiteszem nyújtólapra és ott is gyömöszkölöm még egy kicsit, hogy selymes felülete legyen. Ezután egy órát kelesztem langyos, huzatmenttes helyen. Én beteszem a tálat a sütőbe és rácsukorm az ajtaját.
Ha megkelt a tészta, akkor a margarin másik felét is meglangyosítom, de nem folyósra, csak puhára, kenhetőre. A tészta felét kinyújtom téglalap alakúra, megkenem a margarinnal, meghintem kristálycukorral, porcukorszóróval, esetleg szűrőn keresztül megszórom kakaóporral jó vastagon úgy, hogy a tészta felső szélén 4-5 cm-nyit kihagyok. Szorosan feltekerem, a kihagyott részt bevizezem, hogy jól összetapadjon. Ezután egyet jobbra / és egyet balra \ nyisszantva felvágom. Tepsibe, sütőpapírra sorakoztatom őket. A tészta másik felét ugyanígy csinálom meg, de meghintem még egy kis fahéjjal is 🙂 Tepsiben letakarva még 30 percet hagyom kelni. Ha megkeltek, tojással lekenem (lehet csak fehérjével is, de elkevert tojással is) és csipet cukorral mindet megszórom. Végül 170°C-os sütőben megsütöm őket.

szeretek vendégeket várni... és apró meglepiket varázsolni :)

szeretek vendégeket várni… és apró meglepiket varázsolni 🙂

Ha úgy időzítjük, hogy negyed órával hamarabb legyen készen, mint ahogy odaérnek a vendégek, akkor igazán finom illatok fogják fogadni őket 🙂 Nálunk az egész házban finom édes, fahéjas-kakaós illat volt 🙂 Tisztára, mint nagymamámnál régen.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.