Valentin-torta – U1

 

Azt nem mondanám, hogy régen sütöttem, bár tény, hogy mostanában ritkábban teszem. Azt sem mondhatom, hogy mostanában nem főzök, bár tény, hogy ritkábban teszek fel a Bodzára recepteket. Sokszor ennek csak az az oka ennek, hogy egyszerű, vagy már itt szereplő étel kerül az asztalra. Mert bármilyen furcsa is, de visszajárok magamhoz ötletelni

E héten itthon parkolok az infulencija jóvoltából, így nem nagyon voltam kreatív. Szinte fizikai fájdalmat okozott, hogy reggel én is keljek Apával, vigyem őt a vonathoz, elmenjek vásárolni, hogy legyen mit enni, és azt még meg is csináljam. Nagyon lájtosan adtam elő a hetet, mert hét elején még a poharat megemelni is fizikai fájdalmat okozott, szóval konkrétan még a hajam is fájt. Doki néni rendes volt, meg is nyugtatott, hogy még az is lehet, hogy a pénteki tüdőszűrésen kaptam el valakitől, de egy hét alatt túljut rajta az ember, csak a szövődményekre – jelen esetben fülgyulladás és köhögés – kell nagyon figyelni. Hát hurrá! Vigyázzatok magatokra.

Most, hogy ilyen puszimegvonós napjaink voltak/vannak, gondoltam ma mégis meglepem valamivel Apát, de csak olyannal, ami gyorsan elkészül és nem kell soká totyogni miatta a konyhában. Kis dekor is került a házba, hogy jobb kedvem legyen ez a szürke napon. Tulajdonképpen jól elszórakoztam vele.

Édes-savanyú: mascarpone krém és savanykás gyümölcsíz... mennyei :)

Valentin-torta – U1

Ez kell hozzá:
Tészta: 50 g zabpehely, 50 g mastermix, 50 g sima liszt, csipet só, édesítőszer vagy xilit ízlés szerint, 150 g hideg vaj, 1 tojás.
Krém: 500 g mascarpone, 200 ml tejszín, édesítőszer vagy xilit.
Gyümölcsíz: 250 g vegyes piros gyümölcs – a fagyasztóból 😉 és édesítőszer vagy xilit ízlés szerint.

Így készül: A tészta száraz hozzávalóit összekevertem, belereszeltem a hideg vajat és összemorzsoltam vele. Gyors mozdulatokkal és ujjbeggyel kell dolgozni, hogy ne nagyon olvadjon meg. A tojással összefogtam. Ha nem áll volna össze, akkor pár csepp vizet vagy citromlét adtam volna hozzá.
Csatos tortaformát kivajaztam, kiliszteztem. A tésztát nagyjából akkorára nyújtottam, mint a forma, de ujjnyi vastagságú peremet is hagytam neki. 180°C-os sütőben kb. 15-20 percig sütöttem.
Ezalatt a piros gyümölcsöket lábosban pár csepp vízzel feltettem főni, édesítettem, de savanykásra hagytam. Kb. 10 perc múlva összeturmixoltam, a málna magjai miatt szitán átpasszíroztam. Teljesen sima, fényes, illatos és mennyei gyümölcsízt kaptam. Hagytam kihűlni.
Közben a tejszínt is édesítettem picit, majd jó keményre felvertem. A mascarponét is édesítettem, ezt is kikevertem. Majd a két krémet óvatosan összekevertem.
Amikor a torta tésztája már kihűlt, belekentem a habos mascarpone krémet. Rákanalaztam a gyümölcsízt, majd kanállal összeapplikáltam a fehéret a mélyvörössel.

Apácska pedig eperrel lepett meg minket, így a végén abból is szeleteltem pár piros szívet – a teljes giccs kedvéért – és rábiggyesztettem a tortára. Tortatálra került, hogy jobban mutasson.
Édes-savanyú és omlós lett a végeredmény, igazán nagyon finomságos.

A teljesség kedvéért: a mai nap színe a piros. Jól elszórakoztattam magam egy kis dekorral délután 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.