Zabpelyhes süti ringlóval és sárgabarackkal

 

Szombaton pasinap volt Balatonfenyvesen. Nekünk csajoknak pedig családi nap, mert babáztunk, beszélgettünk. A pasik pörköltöt főztek. Meg parázsbankrumplit, amikor már esett az eső és napernyő kellett a parázs fölé. Így este szalonna a serpenyőben sült kakastaréjra, hagymával persze. Nap közben ringlószilvát csipegettünk, aminek a maradékát megkaptuk Sacitól. Nekik már biztos elegük volt belőle, de mi szeretjük Amit dobozban elhoztunk, vasárnap reggel átválogattam és amit még félbe tudtam vágni, volt kis tartása, azt a sütire tettem. Amit nem, azt megettem

ringlós-barackos zabpelyhes süti

Zabpelyhes süti ringlóval és sárgabarackkal

Ez kell hozzá: úgy sütöttem, mint ahogy a muffinokat szoktam: érzésre. Nem mértem ki semmit, próbálom úgy írni, ahogy belepakoltam és amiben biztos vagyok.
3 tojás, 450 g kefír, 1/2 cs sütőpor, csipet só, édesítőszer vagy xilit/xukor ízlés szerint, 150 g olaj, 50 g liszt, 50 g rétesliszt, 100 g mastermix, 100 g zabpehely, 1 citrom reszelt héja, vaníliakivonat vagy 1/2 rúd vanília magjai, ringló és sárgabarack ízlés szerint.

Így készült: a kefírt a tojással, olajjal, édesítőszerrel, vaníliával, citromhéjjal, csipet sóval habosra keverem. A szárazanyagokat összeszitálom, belekeverem a zabpelyhet és a kefíres alaphoz keverem. Ha kell, akkor pici tejjel lehet lazítani, mert a mastermix sok folyadékot vesz fel. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm a tésztát és egyenletesen. ellapogatom. A felezett és magozott ringlókkal körberakom. Most kevesebb volt, mint kellett volna, így középen anyukámék sárgabarackjával pótoltam.
180°C-os sütőben kb. 45-50 percig – tűpróbáig – sütöm. Amikor kihűlt, a tetejét megszórom porxukorral.

Ahogy megsült a barack, olyan volt, mintha lekvárt tettem volna rá. A ringlószilva pedig pikánsan savanykás volt és nagyon illett a zabpehely édességéhez. Finom volt, visszatapsoljuk Sacinak itt is köszönjük a ringlót!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.