Házi lasagne tészta szárítása? Ti hogyan csináljátok?

 

Mona keresett meg tegnap egy tésztás kérdéssel. Ennek kapcsán eszembe jutott, hogy megkérdem: szoktatok otthon, saját készítésű lasagne tésztát szárítani, hogy később fel tudjátok használni? És egyenes marad? Ha igen, akkor hogyan?

Ugyanis már próbáltam, de mindig kunkorodik, ahogy szárad, azért le is mondtam róla, hogy előre gyártsam. Pedig néha olyan jól jönne, ha csak előkapnám és összedobnék egy jó kis zöldséges, brokkolis, tejszínes, vagy gombás lasagne-t vacsorára. Mert friss tésztát munka után nem állok neki csinálni.

Lelki szemeim előtt pedig üvegtálban rotyogó, jó sajtos, illatos és forró lasagnék repkednek

A lasagne szerintem az egyik legjobb bulikaja. Általában az emberek szeretik, jó szaftos a paradicsomos hústól, illatos a fűszerektől és csábító a tetejére sült sajt, amikor kikerül az asztalra. Ráadásul a frissen készült és sült lasagne összehozza a társaságot az asztalnál is. Nálunk még sosem maradt belőle. Olyan, mint a paradicsomos, vörösboros, gyöngyhagymás tarja, vagy a paradicsomos oldalas. Az emberek szeretik a paradicsomos dolgokat. Vagy csak nálunk? Mert én pl. pörköltet szinte sosem teszek az asztalra, nem a “liblingem” De egy jó egytálétel, amiben azért van hús, de van sok zöldség is, az már igen! Az jutott eszembe, hogy majd a házavatón is lasagne-t csinálok, 2-3-4 félét, és mindenki olyat eszik majd, amilyet szeretne. Végigrakom a pulton és abból vesznek, amelyik tetszik nekik.

 

3 Comments

 1. BodzaBlog

  Monának 🙂 Ha túl kemény a tészta, akkor lehet icipici vízzel lágyítani. A mastermix miatt ma már inkább 4 tojást használok, mert az rengeteg folyadékot fel tud venni. Azt viszont csodálkozva olvastam, hogy a kész lasagne tésztát előfőzöd. Miért? Ha elég szaftos amivel összeteszed – pl. a paradicsomos ragu és a besamell mártás – akkor erre semmi szükség. Én sosem főzöm elő, még a saját készítésűt sem, mégis megfő, mire elkészül a lasagne. Öcsém is beleesett ebbe a hibába, de mióta mondta, hogy mi a gondja, azóta remek lasagnet tud csinálni és nem vacakol az összeragadó lapokkal. Szóval inkább a ragu legyen picit szaftosabb, és annak a levét szívja magába a tészta. 😉 Csináltam most hétvégén kétféle lasagne-t is, idővel ide is felkerül a receptje. Még reggel csináltam a tésztát a nagy meleg előtt, aztán délre már meg is sütöttem. Mire jött a nagy forróság, végeztem mindennel :)))

  Reply
 2. Mona

  Kedves Bodza,
  Fogok még mindenképp a házi tésztával is próbálkozni és fogom hasznosítani a lasagne tészta konyhatechnikai igazi készítését is előfőzés nélkül, ahogy kell, megint tanultam valami hasznosat.
  Várom a kétféle lasagne-t:)
  Szia
  Mona

  Reply
 3. BodzaBlog

  Mona, már láthatod is a brokkolisat, a gombás-spenótosról valahogy nem készült kép, de szinte ugyanígy nézett ki :))) Kíváncsi vagyok, ha kipróbálod, melyik fog jobban ízleni, és hogy sikerül a tésztagyártás ;))

  Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük