Brokkolis-csirkés lasagne – U1

 

  Addig dédelgettem magamban a lasagne gondolatát a nagy meleg alatt, míg a végén nem bírtam kivárni az enyhülést és megcsináltam. Semmi extra, de mégis sok munka, mert Apácska nem eszi meg a brokkolit. Ezért az ő adagjába pirítottam gombát, spenótlevelekkel összepároltam és az volt a második réteg. Ettől függetlenül ugyanannyi idő alatt készültek el, mert a tésztát egy menetben csináltam hozzá. És hogy mi a jó lasagne titka? Szerintem a kevés tészta, és hogy forrón legyen tálalva.

brokkolis-csirkés lasagne ;)))) mennyei!

Brokkolis-csirkés lasagne – U1

Ez kell hozzá – méghozzá kettő 25×30 cm-es tepsihez, kb. 8 adagra számolva:
Tészta: 150 g mastermix, 75 g sima liszt, 75 g rétesliszt, 1 mk. só, 4 tojás.
Mártás: 75 g mastermix, 75 g sima liszt, 1 l tej, 200 g tejföl, só, bors, szerecsendió, granulált fokhagyma, 50 g vaj, vagy 2-3 ek. olaj.
Töltelék: 1 kg csirkemell filé, 2 nagy fej édes hagyma, 450 g brokkolivirág, 250 g gomba, 200 g spenótlevél (lehet fagyasztott is), só, bors, fokhagyma, 4 nagy érett paradicsom, 200 g reszelt sajt, esetleg bacon kockák ízlés szerint a tetejére.

Így készül: a tésztához való liszteket összeszitálom és a nyújthatóság kedvéért próbálkoztam most benne a rétesliszttel, nem bántam meg. Ugyanis a mastermix nem nyújtható valami jól és ragad is, de ez bevált. A 4 tojást elkevertem és hozzáadtam, dagasztókarral összemorzsáztam, majd kézzel összegyúrtam a tésztát. Alapból 3 tojással csinálnám, de nem voltak valami nagyok, illetve a mastermixnek nagyobb a folyadékigénye, mint a lisztnek, így duplán jól jött a +1 tojás. 🙂 Amikor szép egyenletes volt már – ez kb. 5 perc gyúrás – akkor zacskóba szuszakoltam és félretettem.
A töltelékhez előbb a nagy kerámiaserpenyőmben pici olajon megpirítottam a brokkolirózsákat, tálban félretettem. Ezt követte a szeletelt gomba, pici sóval, amire végül rádobtam a spenótleveleket, pici vizet és összepároltam. Borsoztam is, majd félretettem egy tálban. A két nagy hagymát csíkokra vágva szintén pici olajon megpároltam, ezt is félretettem egy tálban. A csirkemellet nagyon apró csíkokra vágtam, utoljára ezt pirítottam meg, picit sóztam, borsoztam és fokhagymáztam.
A mártás a szokásos besamell mártás: a vajat megolvasztottam picit megforgattam benne a liszt és mastermix keverékét, fűszereztem, tejjel krémesre főztem, végül pedig beletettem a tejfölt, amitől habos és könnyű lett. Utánaízesítettem és félretettem.
Ezután elpakoltam és felszereltem a pultra a tésztagépem. Lasagne tésztát hálás dolog csinálni, mert semmi extra fej nem kell a gépre, csak szépen át kell nyújtani 4-5x az 1-es, majd tovább a 7-es fokozatig. De lehet, hogy legközelebb 8-assal is nyújtok rajta, hogy a kész és megfőtt tészta majd még vékonyabb legyen.
Amikor a tészta már szép hosszú, tetszőleges méretű téglalapokra – de legalább 15 cm hosszúakra – vágom és tálcára teszem. Ha jó a tészta, nem ragad a gépbe és nem is nagyon kell lisztezni. Ez jó volt 🙂
Már csak a rétegezés következett: olajjal kikent tepsibe került egy kis mártás, majd tésztalapok, hagyma, csirke, paradicsomkarikák, mártás, tészta, brokkoli – a másikba spenótos gomba – mártás, tészta, mártás, sajt, bacon. Azonnal mehetett a forró sütőbe kb. 20-25 percre. Amikor megsül a tetején a sajt, addigra a mártástól megfő a tészta is és kész. Szerintem a lasagne forrón az igazi, így 10 perc pihentetés után tálalható is.

 

2 Comments

  1. Mona

    Szia,
    Szuper ez a kép is…. mikor először megláttam legszívesebben villával megemelgettem volna a csodás színes rétegeket és megkóstoltam volna szinte érezni az ízét olyan átütő a kép.
    Nálam is készült két alkalommal először hasonló sok szuper zöldséggel készítettem azt a besameles változatot …nos ezzel csak két problémám volt….
    1.csomósodik
    2.leég
    nos azért jókat kuncogtam a konyhába, de sajna ez alkalommal mindkettő megtörtént, így biztos volt a legközelebbi paradicsomos szószt kapa nyakába és, így is lett.
    A tészta előfőzéssel kapcsolatban nagyon rezgett a léc be kell, valljam….gondoltam naaaa csak egy kicsit, de aztán megfogadtam az intelmeket és csodás lett tényleg nagyon bevált.
    Kösziiiiiii
    Mona

    Reply
  2. BodzaBlog

    Nahát, ennek nagyon örülök! Mármint, hogy volt bátorságod és elhitted, hogy nem kell előfőzni a tésztát ;))) Most mondhatnám, hogy ugye megmondtam? De nem mondom, csak örülök a sikerednek. A besamellt viszont nem értem, miért nem működik neked. Arra gondoltam, hogy próbáld ki egyszer vaj helyett egy kis olajjal. Keverd el a lisztet annyi olajjal, amennyit felvesz és utána pirongasd meg. de csak kis lángon és nagyon halványra. Ezután húzd félre, hagyd hűlni egy kicsit és fittyet hányva arra a szabályra, hogy forró rántást hideg folyadékkal engedünk fel, fogj egy habverőt és add hozzá a tejet lassan. Mindig keverd simára. Előbb kicsit sűrű lesz, mert a liszt rögtön beledagad, de aztán szépen lassan adagolva a tejet, simára tudod keverni. Amikor már sima, és híg, tedd vissza a tűzhelyre és főzd kellő sűrűségűre. Ne álljon meg benne a kanál, mert akkor nem tudod a rétegek közé tenni. Biztosan sikerülni fog és szerintem a besamell, vagy tejmártás minden lasagne elengedhetetlen része. Illetve nálunk az anyukám féle töltött tojás is kizárólag evvel képzelhető el, nincs más, amivel ezt pótolni lehetne. Szerintem tegyél még egy próbát és ha egyszer sikerül, akkor már mindig sikerülni fog, meglátod ;)))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.