Zöldfűszeres csirkecombok jázminrizzsel

 

Ritkán eszünk rizst, de újfent be kell valljam, hogy mióta a jázmin rizst használjuk, azóta én is szeretem. Tudom, nem update, így nem is sűrűn kerül az asztalra, mégis felteszem ide ezt a mai ebédet. Azért is, mert nem a rizs volt benne a domináns, hanem a rengeteg szárított és friss zöldfűszer. A fűszereknek köszönhetően tudunk ízletesebben főzni és kimutathatóan kevesebb sót használni. Mindig azt mondom, ha kihajítanának egy lakatlan szigeten, akkor a konyhámból pár eszközt, sót, borsot és fokhagymát kérek csak. Nálam ezek az alapok. De amikor harsog a friss zöld petrezselyem, snidling és görög bazsalikom az erkélyen, akkor nem állom meg – legalábbis gondolatban – hogy ne játsszak el a gondolattal: mi lenne ha? Ha jöhetne a szigetre velem pár fűszernövény, akkor ezeket mindenképpen kiválasztanám. És persze mást is, de az már másik történet 🙂 Szóval így esett, hogy a paprikás csirke helyett ma ez lett az ebédünk.

friss zöldfűszeres csirkecombok - mennyei illat és mennyei íz! ;)

Zöldfűszeres csirkecombok jázminrizzsel

Ez kell hozzá (4 fős adag): 8 csirke alsócomb, 50 g kockázott bacon, 1-1 nagy fej lila- és vöröshagyma, 8 g. fokhagyma (vagy granulált), só, 2 tk. szárított oregánó, 1 tk. szárított bazsalikom, 1 nagy csokor friss petrezselyem, 8 ágacska friss görög bazsalikom, 1 bögre zöldborsó, 1/2 bögre jázminrizs, 1/2 citrom leve.

Így készül: a bacont és a hagymákat kevés kacsazsíron – lehet olaj is – egymás után megfonnyasztom egy kicsit. Megszórom a szárított fűszerekkel és a fokhagymát is hozzáadom. Erre a hagymás alapra teszem a csibecombokat, majd annyi forró vízzel – én most a spárga megmentett főzőlevével, de lehet alaplével is – engedem fel, amennyi szűken ellepi. Ha felforrt, takarékra teszem és fedő alatt kb. 1 óra alatt puhára főzöm a combokat.
A rizst közben megmosom, hagyom lecsepegni. Ha a hús már puha, akkor beleszórom a levébe a rizst és a borsót. Elkeverem, lefedem és 10 perc alatt megfőzöm. Elzárom a gázt, lefedve hagyom még kb. 3-4 percig. Ezalatt a friss petrezselymet és görög bazsalikomot felaprítom és végül belekeverem a rizses csirkébe. Pár csepp citromlével megcsepegtetem. Kész is 😉 Koktélparadicsommal kínáltam de friss, csíkokra vágott uborkát is el tudok mellé képzelni.

Nem szoktam az ételt serpenyőben vagy edényben fotózni, de úgy gondoltam, hogy tányéron ez kevésbé mutat, mint így, ahogy elkészült és gazdagon megszórtam a friss zöldfűszerekkel. Miután a felét belekevertem, még a tetejét is bőven meg tudtam szórni. Így kell a húsevő párunkat rászoktatni a zöldekre

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.