Mentás borsófőzelék borsos sült lapockasonkával

 

Húsvét utáni héten készült egyik nap egy gyors és szép – szerintem nagyon is szép, mert a kedvenc színem – mozzarellás borsófőzelék. Feltétnek maradék, szeletelt lapockasonkát sütőpapíros tepsiben egymás mellé fektettem, színes borsot tekertem rá és csak úgy pőrén, szép pirosra sütöttem. Mmmm… isteni volt. Együtt a kettő is 😉 Mivel fotó akkor nem készült, újra a menüsorra tettem. Annyit változtattam rajta, hogy nem tettem bele mozzarellát, viszont egy kis friss mentát igen. Mondhatom, hogy csak szuperlatívuszokban tudnék róla beszélni, de ehelyett inkább leírom.

mentás zöldborsófőzelék borsos sült lapockasonkával - a színe is vigyorgásra késztet :)))

Mentás borsófőzelék – U1

Ez kell hozzá: 1 kg zöldborsó (naná, hogy mirelit), 200 g tejföl, 200 ml tejszín, só, bors, fokhagyma, friss menta ízlés szerint (most 3 hajtáscsúcs 6-6 levélkével), 2 ek. keményítő, pici hideg víz.

Így készül: a borsót lábosba teszem és forró vízzel felöntöm annyira, ami szűken ellepi. 10-15 perc alatt megfőzőm.
Előveszem a nagy blenderemet (turmixgép) és a megfőtt borsóból kihagyok kb. 2 merőkanálnyit, a többit a belekanalazom. Megsózom, granulált fokhagymát adok hozzá- vagy itt lehet belereszelni 1-2 gerezdet – , pár tekerésnyi borsot, a mentát, a tejszínt, végül a tejfölt. Ráteszem a tetejét és jó krémesre turmixolom.
Az egészet visszaöntöm a maradék borsószemekre, felforralom. Közben a 2 ek. keményítőt pici hideg vízzel simára keverem és hozzáadom a főzelékhez. Kavargatom, míg krémesre sűrűsödik. Megkóstolom, mert szinte biztos, hogy utána kell sózni.
Kísérője a ropogós-pirosra sütött borsos-sonka. Mennyei és gyönyörű a színe.

25 perc alatt összehozható, nagyon finom ebéd vagy vacsora. Mosogatás: 1 lábos, 1 blender, 1 tepsi. 🙂 Botmixerrel is készülhet, de akkor is menekítsünk ki előtte egy-két merőkanálnyi borsót, amit utána vissza tudunk bele tenni. Ez egy 4 fős adag, mert persze másnap mi ezt visszük ebédre. Apának nagyon ízlett, még repetázott is belőle 😉

A mozzarellás verzióban a tejszín helyett 1 db nagy mozzarellát csipkedtem a blenderbe, és jó adag friss petrezselymet is beleadagoltam, úgy turmixoltam össze. Úgy is nagyon-nagyon finom. Nekem meg mindegy, mert zöld és borsó és finom és mindig kettéáll tőle a fülem is, annyira szeretem

2 Comments

  1. arandeira

    Kedves Bodza! Gratulálok a blogodhoz! Elmentettem a kedvenceim közé, s fogok főzni belőle sokat. Majd beszámolok az eredményről 🙂

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia arandeira 🙂 Ez igazán kedves és megtisztelő, örülök, hogy ötleteket tudsz találni rajta. Mindjárt hozok valami finomat, hátha ezt is lesz kedved kipróbálni. 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.