Málna 2: Málnahabos rolók – U1

 

Azt hiszem néha engedni kell a késztetésnek akkor is, ha eleinte – pl. lustaságból vagy egyéb okból – nincs kedve az embernek nekiállni a dolognak. Mert amikor ezt a rolót készítettem, éppen az egyéb ok volt a mérleg egyik serpenyőjében. De végül legyőztem és magam is megleptem, mennyire gyorsan elkészültek a rolók. Persze másnap ez is finomabb volt, de azért jóízűen megettük a fotóalanyokat. Egyetlen kérdés maradt megválaszolatlan: hogyan lehet úgy megenni egy habos rolót, hogy a végén ne a tányéron landoljon a habkrém? ;))))

Málnahabos roló mentával - olyan finom és olyan könnyű, amilyennek látszik. És olyan gyorsan el is tüntethető ;))))

Málnahabos rolók – U1

Ez kell 8 db rolóhoz:
A tésztához: 125 g liszt, 125 g mastermix (vagy 250 g lisztkeverék), csipet só, 50 g xilit vagy xukor, 80 g vaj, 1 ek. tejföl, 1 tojás, 1/2 cs. sütőpor és rolósütő hengerek.
A krémhez: 200 ml tejszín, 150 g málna, 1 vaníliarúd, 6 friss mentalevél, 2 ek. zselatin, 2 ek. víz.
Szóráshoz: sk. porxilit vagy porxukor 😉

Így készül: A szárazanyagokat összeszitáltam, hozzáadtam a tejföllel és a langyosra hűlt olvasztott vajjal elkevert tojást és összedolgoztam. (Ha nem állna össze, akkor pici tejföl még mehet bele.) A tésztát nagyon vékonyra nyújtottam és pizzavágóval 8 db kb. 3-4 cm széles csíkokat vágtam belőle. Elővettem a rolósütőimet és a csíkok széléhez ferdén igazítva óvatosan feltekertem őket. Jól megnyomkodtam a formán és sütőpapíros tepsiben egymás mellé rakosgattam őket. Kb. 160°C-os sütő elég neki, meg olyan 10-12 perc és megsülnek a rolók. Nekem nem túl ügyes és komfortos a sütőm, meg már össze-vissza sütöget, nem tartja egyenletesen a beállított hőmérsékletet, ezért menet közben fordítottam rajtuk egyet és még így is majdnem odapörköltem a kis rolóimat. Szóval figyelni kell és nem árt ismerni a saját sütőnket.
Ha megsült, akkor hagyjuk hűlni és a formákról csak akkor szedjük le, ha már kihűltek. Nem fognak ráragadni.

A krémhez egyszerűen villával összetörtem a fagyasztott málnát. A zselatint forró vízben felolvasztottam és hagytam langyosra hűlni. A hideg tejszínt mixerrel félig felvertem, édesítettem, hozzáadtam a zselatint. Végül kemény habbá vertem és kanállal óvatosan belekevertem a málnát és az apróra vágott friss mentát. Habzsákba tettem és belenyomtam a rolókba. A tetejét porxilittel megszórtam. Kész is, finom is, látványos is. 😉 Megér egy próbát.

1 Comment

  1. Apácska

    Én ettem ilyet és aki irigykedik az jól teszi, mert nagyon finom volt! 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük