Görög vasárnap oregánóval – a nyárváró menü ;)

 

Apácska meglepett múltkoriban, amikoris kijelentette, hogy nincs itthon oregánó, pedig neki az a kedvenc fűszere. Nekem meg felszaladt a szemöldököm egy pillanatra, hogy mi a csuda? Kedvenc fűszer? Persze, mert az olyan pizza-alapfűszer neki. 
Bevallom, tényleg nem tartottam otthon oregánót, mert részemről inkább bazsalikomos vagyok. Nevelek az erkélyen minden évben, és bár tavaly ültettem oregánót, a termés olyan elenyésző volt, hogy talán egyetlen alkalommal el is használtam valamibe. De ennek kapcsán persze felkerült a bevásárlólistámra és be is szereztem. Tegnap pedig görögösre vettem a menüt és illatos-oregánós menüt készítettem – Apácska kedvére. Meglepő, de tényleg nagyon ízlett neki ;))

görögül: oregánóval fűszerezett karaj és krumpli, mentás tzatzikivel ,))) egy kis nyár

Oregánós-paradicsomos karaj, oregánós tepsis burgonyával és mentás tzatzikivel

Ez kell hozzá: fejenként 2 szelet karaj, szeletenként 2-3 karika érett paradicsom, csipet só, bors, granulált fokhagyma, olívaolaj és persze oregánó. Burgonya ízlés szerint, pici olajjal, sóval és oregánóval megszórva.
A mentás tzatzikihoz: friss mentalevelek, kígyóuborka, natúr joghurt, só és olívaolaj.

Így készül: A húst én már órákkal előbb fokhagymával és oregánóval megszórva, kis olajjal mgcsepegetetve pácoltam a hűtőben, de ez el is hagyható.
Az uborkát meghámozom, nagylyukún lereszelem, sózom. 10 perc múlva kinyomkodom, bőségesen mért natúr joghurttal (még mindig Tesco Creamfild a nyerő nálam, mert olyan sűrű, mint a görög) elkverem. Apróra vágott mentaleveleket és smaragdzöld olívaolajat keverek hozzá. Kész is, mehet lefedve a hűtőbe.
A krumplit kefével megsikálom, darabolom, összeforgatom olajjal, sóval, oregánóval, fokhagymával és mehet a sütőbe.
Egy nagy tepsit alufóliával és sütőpapírral bélelek ki, vékonyan megkenem sima olajjal. A karaj szeleteket enyhén sózom, szépen egymás mellé fektetem a tepsiben. Minden szeletre 2-3 karika paradicsomot vágok. Ezt is enyhén sózom, megcsepegtetem olívaolajjal, és persze oregánóval.  Ha megsült a krumpli, akkor beteszem a tepsit és közepes lángon kb 25-30 percig sütöm.

még most is érzem az illatát ;))

 

A húst és a krumplit melegen, a mentás tzatzikit pedig jó hidegen tálalom. Ha krumplit nem eszünk hozzá, akkor ultra update a menü ;)))

Imádom a színét, annyira nyárias 😉 Sütés előtt a tepsiben: és igen, a fürtös paradicsom szárából is tettem mellé, mert annak annyira finom az illata, hogy nem hagyhattam veszendőbe menni.

2 Comments

  1. Doni

    Végig néztem az oldalt és nagyon guszta és ötletes ételek vannak rajta. Ki fogok próbálni párta ,pedig szakács a szakmám. Gratula. JÓK és finomak is ez látszik a képeken….

    Reply
  2. BodzaBlog

    Kedves Doni 🙂 nagyon örülök, hogy találtál olyanokat, amik tetszettek. Ez nagy dicséret nekem, és tényleg, igazán meghatódtam 🙂 köszönöm!

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.