Tojásos-zöldséges rizs

 

Már szombaton úgy éreztem, hogy vasárnap mindenképpen húsmentes ételt kívánok enni. Valamilyen formában ugyanis minden napra jutott valami – maradék – húsféle a múlt héten. Nekem ez túl sok(k) volt, így biztos voltam benne, hogy vasárnap teljesen húsmentes menü lesz. Ilyenkor aztán törhetem a fejem, hogy olyan zöldségeket vegyek elő, amiktől Apácska nem lesz allergiás, és ő is nyugodtan eheti. Nagy adagot készítettem ebből az ételből, mert másnapi ebédre is csomagoltam belőle.

tojásos-zöldséges rizs ;) mennyei illatú jázminrizsből és chilis tojással

Tojásos-zöldséges rizs

Ez kell hozzá: 500 ml jázmin rizs (vagy ami kb. 12 perc alatt elkészül), 1l forró víz,  5 friss tojás, 15 cm póréhagyma, só, bors, chilipehely, fokhagyma, 3 ek. olaj, a fagyasztóból: 1 bögre zöldborsó, 1 bögre ceruzabab, 2 bögre spenótlevél. (1 bögre = 250 ml)

Így készül: a rizst leöblítem és a szitában hagyom lecsepegni. A vizet felforralom, a pórét apróra vágom. A tojásokat pici sóval, borssal, chilivel és granulált fokhagymával felverem. Azt a nagy főzőserpenyőt, amiben majd az étel készül, felforrósítom, pici olajon 2 részletben villámgyorsan és lágyra sütöm a tojást. Tányérra szedem és a szedőkanállal darabkákra vagdosom. Nem kell túl picire 🙂
A serpenyőben a maradék olajat felforrósítom, rádobom a pórét és 1 perc múlva a lecsepegtetett rizst. Picit kevergetem, hogy mindenhol bevonja az olaj a szemeket, ez kb. 2 perc. Ekkor hozzáadom a borsót, a tördelt ceruzababot és a kockákban fagyasztott spenótleveleket is. (erről lentebb részletesen is írok.) Megsózom, megszórom fokhagymával, majd felöntöm 1 l forralt vízzel. Lefedem, kis lángra veszem és 12 percig főzöm. Félidőben megkeverem, hogy a spenótot is eloszlassam, gyorsan visszacsukom. 12 perc múlva elzárom a gázt és még 3 percig békén hagyom. Ezután leveszem a fedőt és hozzáadom a chilis-fokhagymás tojást. Óvatosan átkeverem és kész is. Ugye, hogy könnyű?

chilis-fokhagymás tojásos rizs ;)))) jajjjjjjdefinommmmm

Spenótlevél adagokban: a tesco-ban akadtam rá, amikor krémes parajpürét kerestem a fagyasztóban. Kíváncsi voltam, el nem tudtam képzelni, milyen lesz majd vele bármit is főzni. De nem ért csalódás. A csomagban meglepően pici pénzért meglepően sok kis henger alakú tömbbe préselt spenótlevél van. Már kétszer került rizsbe, de terveim szerint tejszínesen is el fogom készíteni, és talán másképp is. Vannak ötleteim. 😉 Egy biztos: bátortalanul csak 1 csomaggal vettem, legközelebb felszerelkezem belőle jó párral. Legalábbis míg meg nem jelenik az igazi, friss, tavaszi spenót. De addig még gyakran készítek spenótos ételt a fagyasztóból.

Jázmin rizs: én vagyok rá finnyás, nem Apácska. Neki szinte mindegy is, csak rizs legyen, de azért eléggé visszafogom magunkat e téren, lévén túl gyorsan felszívódó, nem jó szénhidrát van benne. Néha azért jól esik egy tál rizsétel, hiszen olyan sokféleképpen el lehet készíteni. Ezt a fajtát az Ázsia Centerben szoktuk beszerezni, és még sosem csalódtunk benne. 4 éves, érlelt, illatos jázmin rizs. Mennyei illata van Elkészítéséhez 2 dolgot kell csak tudni és akkor mindig ugyan olyan jó és finom lesz: mindig kétszeres mennyiségű folyadékkal kell felönteni, és 12 perc a főzési ideje + 2-3 perc pihentetés lefedve, gőzben. Fiatalabb koromban mindig utáltam rizst főzni, pánikoltam és naná, hogy vagy kemény lett, vagy maszlag, vagy száraz, mint a puskapor. Persze az nem jázmin volt, és türelmetlen is voltam a főzéshez. Ma már csak ezt használom és mindig türelmesen kivárom az idejét – vagy mindig van közben más dolgom is – nem kevergetem ok nélkül és hagyok időt neki gőzölni. Cserébe mindig szuper és extra finom lesz ami belőle készül.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.