Mákos joghurtfánk

 

Mostanában nagy divat a fánk. Elvégre farsangi szezon van és annak szinte elmaradhatatlan kelléke. Ráadásul ez a fajta kevert, nem kelesztett fajta – akár túró-, akár joghurtfánk – igen gyorsan, kb. 10 perc alatt elkészül, aztán csak sütni kell. Na meg megenni. Bár ez még szerintem sosem okozott gondot.

mákos joghurtfánk ;)))) isteni finom

Mákos joghurtfánk

Ez kell hozzá: 450 g natúr joghurt (1 nagy pohár), 3 tojás, csipet só, xukor vagy édesítőszer, 4 ek. darált mák, 1 citrom reszelt héja, 1 ek. rum, 1 sütőpor, 4 ek. zabpehely, 6 ek. liszt, 6 ek. mastermix, olaj a sütéshez, a tetejére vaníliás porxukor.

Így készül: az olajat 2 ujjnyi mélységben feltesszük melegedni. Ehhez nem használok nagy edényt, egy kisebb lábost neveztem ki erre a célra.
A joghurtot elkeverem a tojásokkal, a mákkal, citromhéjjal, sóval, xukorral, rummal és zabpehellyel. A liszteket a sütőporral összeszitálom, majd ezt is a joghurtos keverékhez adom és elnagyoltan belekeverem. A tésztát olajba mártott kanállal formázom meg egy kicsit, majd új teszem az olajba. Természetesen ez is megfordul magától sülés közben, de azért figyeljünk rá.
Amikor kihűlt, porxukorral megszórom és már harapható is. Kisebbeket és nagyobbakat is lehet sütni belőle. Nem esik össze, a zabpehelytől marad egy kis tartása.

Lábjegyzet: olvastam, hogy vannak, akik bolti gyümölcsjoghurttal készítik. Elgondolkodtam, vajon milyen lehet az a liofilizált gyümölcs, ami abban van, ha esetleg a fánk szélére kerül és megsül az olajban. Brrr… nekem nem jönne be. Ha legközelebb csinálom, akkor inkább valami friss, szemes gyümölcsöt, pl. cseresznyét, meggyet vágnék apróra, azt keverném a tésztába. Akár mákkal együtt is 😉 És a finomított cukrot akkor is kihagynám belőle, hogy a gyümölcs ízét is lehessen érezni.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.