Citromos süti – Márti barátnőmtől

 

Szeretek kísérletezni mindenféle könnyű, hagyományos recepttel. Vagyis másképp mondva ,,update-elni” szoktam nagyanyáink jól bevált receptjeit. Ilyen sorsra jutott Márti barátnőm nagymamájának receptje is. Márti csak elejtette, hogy milyen sokszor süti ezt a finomságot, nekem még a hallatán is beindult a fantáziám. Miért maradnánk le egy ilyen élményről? A végén leírom majd az eredeti receptet is.

citromos süti Mártitól :)

Citromos süti – Márti barátnőmtől

Ez kell hozzá: 5 nagy tojás, 150 g mastermix, 200 g liszt, 1 sütőpor, csipet só, 200 g margarin, 2 nagy citrom, 3 ek. kefír, 100 g xukor, édesítőszer, 100 g dió, porcukor, pici libazsír a tepsihez. Esetleg egy fél rúd vanília 😉

Így készül: a tojásokat kettéválasztom. A sárgákat a xukorral habosra keverem. Ha nem elég édes, akkor rásegítek egy kis folyékony édesítővel, vagy még xukorral, kinek mi tetszik. Ezután a langyos margarinnal is habosra keverem, illetve hozzáadom a citromok levét és a lereszelt héját – és a vanília kikapart magjait – is. A tojások fehérjét kemény habbá verem.  A lisztet a sütőporral összeszitálom. A fehérjét és a lisztet felváltva, óvatosan a tojássárgás keverékhez forgatom. Na ekkor jöttem rá, hogy a mastermix miatt kell még valami, amitől egynemű lesz a tészta, mert így nagyon száraz volt, alig bírtam elkeverni. Ekkor tettem bele a kefírt, de ezt persze már lehetett volna a sárgájához keverni.
Pici libazsírral kikentem egy tepsit és enyhén kiliszteztem. Ebbe simítottam a tésztát, és a közben megvágott diót a tetejére szórtam. 180°C-os sütőben sütöttem meg. Tűpróba után kivettem és hagytam kihűlni. Nagyon finom, intenzív citromos íze lett, a dió pedig jól passzolt hozzá. A teljesség kedvéért porxukorral megszórtam, hogy elég autentikus legyen.

Az eredeti recept a nem update-előknek:

–5 nagyobb tojás(külön a fehérje és a sárgája)
–35 dkg porcukor
–35 dkg liszt
–20 dkg ráma
–1 zacskó sütőpor
–2 db citrom leve és reszelt héja
–durvára vágott dió a tetejére (ízlés szerint)
–vaníliás porcukor a tetejére, amikor kihűlt

Mártiéknál mostanában sűrűn készül ez a tepsis süti és mindig nagy sikere van. Mivel csak arra nem volt infóm, hogy mekkora tepsi kell hozzá, így a nagyot használtam. Ezért kis laposkák lettek a kockák. Legközelebb ehhez a mennyiséghez a kisebbet (kb. 30×25 cm-es) fogom használni, hogy magasabb szeletkéket kapjak. De ízre a siker maximálisan garantált!

2 Comments

  1. Márti

    Helló! Megnéztem a blogodat tök jó lett. Az eredeti receptben sárgább a tészta és nincs ennyi lyuk benne.
    Így is biztos finom lehet. Azt a málnás pohárkrémet lehet hogy holnap megcsinálom. Nagyon tetszik, már előre csorog a nyálam.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Barátosnőm :)Köszi a receptet itt is, tényleg nagyon klassz, és még update-elve is finom és élvezhető volt 😉

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.