Aranygaluska

 

Pontosan emlékszem, hogy mikor ettem először életemben. A nagyapám 70. születésnapján, amikor mama gúlába rakva sütötte meg. Illetve együtt raktuk és együtt csináltuk hozzá a vaníliasodót. Aztán valahogy teltek az évek (28, te jó ég!) és eszembe sem jutott. Múlt héten Eszter, Márti barátnőm sütni szerető nagylánya mesélte, hogy aranygaluskát sütött és nagyon hamar elfogyott. Naná! 😉 Nem is csoda, hiszem amilyen egyszerű, olyan finom. Ezen fellelkesülve update-eltem tegnap. Apácska nem emlékszik, hogy ilyet valaha evett volna és nagyon ízlett neki 😉

aranygaluska update-elve ;)) illatos és finom

Aranygaluska – update-elve

Ez kell hozzá: 300 g liszt (+ kb. 100 g), 300 g mastermix, 2 cs. szárított élesztő, 2 tojás sárgája, 250 ml langyos tej, 250 ml langyos kefír, 100+100 g vaj, csipet só, xukor/xilit és édesítőszer ízlés szerint, 1 rúd vanília, 1 l tej, 1 cs. vaníliapuding, 150 g darált dió.

Így készült: A liszteket, élesztőt, csipet sót és kb. 100 g xilitet összeszitáltam. A kefírt és a tejet elkevertem a tojások sárgájával és a 100 g langyos, olvasztott vajjal. Evvel összedolgoztam a tésztát. Illetve dagasztókaros géppel. Amikor szép lett a tészta, akkor hagytam a duplájára kelni. (most 2 órát maradt egyedül)
A diót persze közben ledaráltam és összekevertem xilittel. Egy nagy tepsit is kivajaztam és tálkában újabb adag vajat készítettem elő. Az 1 cs. pudingból, az 1 liter tejből és a vaníliarúddal megfőztem a sodót is, hagytam hűlni.
Amikor a tészta megkelt, óvatosan kinyújtottam kb. 2 cm magasra. 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vágtam darabokra. Ezeket olvasztott vajba, majd a xilites dióba forgattam és szépen sorban egymás mellé rakosgattam a vajazott tepsiben. 2 réteg lett belőle. Hagytam 20 percig még kelni, utána 180°C-os sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütöttem. Amikor ehetőre hűlt, vaníliasodóval tálaltam.

szépen megkelt a tészta és finom is lett ;)

Mivel nincs benne olyan cukor, amit direkt megehet az élesztő, így kénytelen a tejből, vajból, kefírből, lisztből felvenni. Ezért a kelés tovább tart, mint a hagyományos tésztáknál. De ez nem volt gond, úgyis csaptelepet és csöveket vásároltunk éppen.

A rakosgatást úgy csináltam, ahogy még Balogh mamával anno, és meglepően élénken él ez így az emlékezetemben, nem is hiszem, hogy valaha másképp készíteném: darabonként minden kis tésztát vajba, majd a dióba forgattam. A gúlát kihagytam, de az ízén ez nem rontott semmit. Legközelebb viszont harmados lisztből csinálom, hogy könnyebb legyen a tészta.

2 Comments

  1. Moncsa

    Kedves blog író. Kicsit szövevényes úton jutottam el hozzád, de nagyon örülök, hogy végre rátaláltam a receptjeidre. Rengeteg segítséget adtál, hogy hogyan kell MAsterMix hozzáadásával élvezhető, sőt kitűnő ételeket készíteni. Még egyszer köszönöm, főként párom nevében, akinek nem kell végre a félre sikerült próbálkozásokat legyűrnie… 🙂

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Moncsa! Olyan jót mosolyogtam az utolsó mondatodon, hogy még a páromnak is felolvastam a hozzászólásodat. Azért kezdetben nálam is akadt egy-egy valami, ami nem olyan lett, mint kellett volna. A hagyományos átlag kenyér kb. 82-86% ch-t, a csökkentett ch-s kenyerek pedig 30-35% ch-t tartalmaznak. Csak az U1 kenyér van 30ch alatt. De megjegyzem, hogy nem is ízlik, meg drága is. Ezért kezdtem kísérletezni, és lelkesen sütögetni is. Manapság a sütést meghagyom a sütikre, mert kenyeret kizárólag a Pennyben veszek. Ár-érték és íz-állag tekintetében kimagaslóan jó értékekkel bír. Név: Wellness kenyér, Ch: 33,69, súly: 500g, ár:299,-Ft. Egy időben ugyanilyen értékkel a Lidl Wellness magos kenyerét vettem, de az savanykásabb és 499,-Ft az 500g. Szóval nem vagyok a magunk ellensége, ráadásul idén egyéb okok miatt is máshova spórolunk. Sajnos emiatt szegény blogomat is kicsit elhanyagolom, de év végére biztosan lesz majd mit mesélni és blogolni. Addig anyagot gyűjtök :)) Gyere máskor is, hátha találsz még olyat, ami kedvetekre lehet. :)))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.