Krémes túrós gránátalmával

 

Először is Boldog új évet kívánok mindenkinek erre az évre!
Kicsit elmaradtam mindenféle posztolással, a boldogkarácsonnyal, a boldogújévvel és úgy egyáltalán. Bevallom, engem kinyúvasztott a tavalyi év, főleg az év vége. Viszont itt az új év és bár munkával kezdődik, tudatosan készülök egy hosszabb szabadságra, amikor a tavalyról megmaradt napjaimat igénybe véve, mindenféle jóval kényeztetem majd magunkat és magamat.

Megmutatom, hogy a karácsonyi sütögetésből mi volt a kedvencem. Mert ezen felül készült a családnak 9 tepsi darálós süti 3 ízben: vaníliás, kókuszos, narancsos-rumos, volt közte pucér, csokival áthúzott és csokis kókuszban hempergetett is. Ezen kívül 8 tepsi sajtos-ropogós rúd mindenféle magvakkal és gyümölcskenyér is készült.

Szilveszter este Márti barátnőmet hívtam és beszélgettünk, neki meséltem a krémes túróst. Gondolom lelki szemeivel látta is maga előtt és kérte, hogy minél hamarabb tegyem fel a receptet. Az én lelki szemeim előtt – mivel nagyon szeretjük a gránátalmát – csak valami könnyű fehérség és piros karácsonyi pöttyök lebegtek, amikor kitaláltam. Pechemre valamelyik magazinban most látom, hogy hasonló dolog szerepel. Na bumm. De azért ez nem von le semmit az élvezeti értékéből sem ízre, sem látványra.

krémes túrós gránátalmával  - igazán minimál de ízben maximál süti :)

Krémes túrós gránátalmával

Hozzávalók: szögletes-csatos krémes-tepsi
Tészta: 150 g liszt, 150 g mastermix, 100 g xilit vagy xukor, 1/2 cs sütőpor, csipet só, 150 g margarin, 2 tojás.
Töltelék: 500 g sovány túró, 2 tojás, 1 vaníliarúd, 1 citrom reszelt héja és leve, xilit vagy xukor ízlés szerint.
Krém: 500 g mascarpone, 400 ml tejszín, 2 ek. zselatin, xilit vagy xukor ízlés szerint, 1 nagy és érett gránátalma.

Így készül: a tésztához a lisztet a margarinnal, xukorral, sóval és sütőporral összemorzsolom, majd a tojásokat hozzáadva összeállítom. Kb. 1 órára hűtőbe, vagy télen, mint most az erkélyre tettem dermedni. Utána kinyújtottam akkorára, hogy a tepsiben kb. 1/2 cm-es pereme legyen a tésztának. Villával megszúrkáltam és 10 percig közepes hőmérsékleten – kb. 160°C fokon – elősütöttem.
Ezalatt a túrót a tojások sárgájával és xukorral, citromlével, citromhéjjal krémesre kevertem. A fehérjékből elvettem kb. 1 evőkanálnyit, a többit felvertem és a túrót evvel lazítottam. Az elősütött tésztát megkentem a fehérjéből elvett adaggal, majd mikor picit rászáradt a forró tésztára, akkor rátettem a túrós tölteléket és szépen elsimítottam.  Visszatettem a közben 180°C-ra állított sütőbe és kb. 30 perc alatt szépen megsütöttem. Szerintem sütőfüggő a dolog, érdemes odafigyelni. Nem kell a túróra fekete réteg, sőt még barna sem felülről! 🙂 Amikor megsült – nem szabad kiszárítani, akkor jó, ha még kicsit lágynak érezzük, mert hűlés közben is szilárdul még – kitettem az erkélyre kihűlni.
A krémhez első lépésben a zselatint pici vízzel felfőztem, majd hűlni hagytam. Ezután a jéghideg tejszínt xukorral félig felvertem és a kihűlt, de még folyós zselatint utána kanalanként hozzákevertem, úgy vertem kemény tejszínhabbá. A mascarponét is kikevertem egy pici xukorral, és pár csepp citromlével, majd a finoman összeforgattam a tejszínhabbal. A krém felét a túróra simogattam és a gránátalmából Nigella technikájával kinyert rubinpiros magocskákkal megszórtam. Ezután a krém másik felét is rásimítottam.
Minimalizmusban maximalista vagyok, tehát szép simára igyekeztem eldolgozni a tetejét egy habkártyával. Végül a gránátalma magocskák másik felével pettyeztem a tetejét. Hidegre tettem, rápattintottam a tesi fedelét és másnapig vártunk vele. Addigra a tészta is kellemesen visszapuhult és igazán omlós lett, a túró is lágyult picit a mascarponétól és úgy egyáltalán… tök finom lett! 🙂

Igazán egyszerű és szépséges lett az eredmény. Nekünk és a családnak tetszett. Próbáljátok ki, igazából nincs vele több macera, mint más sütikkel.

Most, hogy szedegettem le a memóriakártyáról a képeket, ezt is találtam rajta: Apácska megörökítette a karácsonyi asztalunkat. Biztosan amikor valamiért a szobában sertepertéltem, mert nem láttam, amikor csinálta. Remélem tetszett neki. Ez még a vacsi előtt, borleves és kalács, meg a rántott potyka, majonézes édesburgonya saláta, almás-sajtos majonézes zöldborsó előtt történt. Utána csak romokat látott volna 😉 Végül így avattam fel a tortatálamat, mert így semmi sem volt útban egy szinttel feljebb. Torta is biztosan fog rá kerülni idén, remélem nem is olyan sokára.

karácsonyi asztal 2011-ben 2 főre :)

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.