Kaviár és királyrák – szilveszteri utózönge

 

Mi Apácskával nagyon csípjük a tengeri herkentyűket. Úgy esett, hogy 29-én délután Apával a hiperben találkoztunk – én mentem a logisztikát elvégezni ő meg utolsó munkanapján potyázott velem hazafelé – és kitaláltuk, hogy együnk rákot szilveszterkor. Azt már előbb feltérképeztem, hogy friss – előhűtött – rákocskák nem voltak, így a fagyasztókat kezdtük böngészni. Végül vettünk egy csomag királyrák farkat. Ez már nem a hőskor, szóval páncéltalanul várták, hogy valaki hazavigye őket. De ha már szilveszter, akkor legyen egy kis party-feeling is, így kaviár is került a kosárba.
31-én aztán délután elkészítettem a finomságokat Apácska részvételével! Bizonyám. Ott sertepertélt, mert azért valljuk be: pár szelet pirítóst, egy kis citromos, petrezselymes vajat és egy 2 személyes adag fokhagymás rákot elkészíteni nem telik sok időbe. Tálalással, mosogatással együtt is kb. 20 percünkbe került. Így a ráfordított munka, befektetett energia bőven megtérült a vizuális- és íz-élmény összehasonlításban. Nyert az élmény 🙂

királyrák farkacskák klasszikus fokhagymásan :)

Kaviár és királyrák

Ez kell hozzá: 8 szelet – nálunk csökkentett ch tartalmú – toast kenyér, 200 g királyrák farok, 8 tk. fekete kaviár, 8 tk piros kaviár, 1 citrom, 1/2 csokor petrezselyem, 100 g vaj, 3 ek. olívaolaj, 4 duci gerezd fokhagyma, pici őrölt bors.

Így készül:
A vaj:
a szobahőmérsékletű vajat egy fél citrom reszelt héjával, levével, és a petrezselyem zsenge és apróra vágott szárával kikeverjük. Evvel a vajjal kenjük meg a pirítósokat, majd 4 szeletet 4 háromszögre vágunk. Ezekre piros és fekete kaviárt halmozunk.
A fokhagymás rák: a rákokat felengedés után átnézzük, kis bélcsatornájukat eltávolítjuk, majd lecsepegetetjük. A fokhagymát tisztítás után leheletvékony szeletekre vágjuk és forró olívára dobjuk. Nem égetjük meg és gyorsan hozzá is tesszük a rákfarkakat. Kb. 3-3 perc oldalanként, de nyilván, amikor szép rózsaszínűvé válnak, akkor jók. Hozzácsavarjuk a másik fél citrom levét, rászórjuk az aprított petrezselymet, csavarunk rá gondolatnyi borsot és egy késhegynyi vajat is adunk még hozzá. Ezeket a finom és krémes rákfarkacskákat ráhalmozzuk az egyben hagyott 4 pirítósra. Hadd csurogjon a szaftja a kenyérbe. Mmm…
Tálaláskor a maradék citromhéjat és petrezselymet összekeverve megszórjuk az egész tálat, hogy finom illatokat is kínáljunk a finom ízek mellé.

kaviár - na igen, élni tudni kell ;))))

Nekem van olyan izém, amit a mixerek is használnak és citrushéjból helyes kis csíkokat lehet vele lekaparni a gyümölcsről. Azt használtam, és utána aprítottam késsel finomra. Valahogy egészen más ízt ad így a citrom héja, mint reszelve, de persze ha nem jut eszembe, akkor előkaptam volna a kis Microplane-emet és avval reszeltem volna a citrombundát. 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.