Háromsajtos lepény

 

Tegnap annyira akartam valami sajtosat enni, nem is bírtam tovább délután és összedobtam egy lepénykét. Na jó, nem is annyira ,,ke”, mert egész tepsivel lett, de a lényeg, hogy nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon-nagyon finom lett. Talán mert jó sajtos volt, talán mert annyira vágytam rá? Ki tudja. Egy biztos: ma reggel, tehát másnap még finomabb volt. Mindegy, hogy langyosan vagy hidegen ettük, hálás kis recept, tehát marad a gyűjteményben. Kvaldlipik és sajtimádók figyelem! Próbáljátok ki, igazán megéri!

Sajtos lepényke: gorgonzola, füstölt sajt és Grana Padano.... olvadtan... mennyei :)))

Háromsajtos lepény

Ez kell hozzá: 150 g liszt, 150 g mastermix, 1/2cs sütőpor, 2 tojás, 100 g margarin (vagy vaj), 100 g gorgonzola, 200 g füstölt – most trappista – sajt, 450 g tejföl, 50 g Grana Padano (vagy Parmesan, vagy Parmigiano Reggiano, vagy Gran Moravia, stb.), só, 3-4 ek. dióolaj.

Így készül: a liszteket a sóval, sütőporral összekeverem, majd belekockázom a margarint és a gorgonzolát. Késes aprítóval két menetben szép morzsásra összedolgozom. Eszméletlen illata lesz a gorgonzolától. Hozzáadom a 2 tojást és a tejfölből kb. 1 evőkanálnyit. Összedolgozom gyorsan és kb. 1/2 cm vékonyra nyújtom. Sodrófára tekerve a tepsibe teszem (40×25 cm-es) és kis peremet csinálok neki. Nem baj, ha elszakad, vagy pótolni kell, mert össze lehet nyomkodni a tésztát. Villával megszúrkálom és kb. 10 percig elősütöm a 180°C-osra melegített sütőben. Ezután kiveszem, a csipet sóval elkevert tejföllel megkenem. Megszórom az időközben lereszelt füstölt sajttal és a végén a tetejére reszelem a Grana Padanot is. Dióolajjal vékonyan megcsurgatom, csak a ,,ziziért”. Visszateszem a sütőbe és addig sütöm, míg a tejföl már nem folyós és a sajt is megpirult a tetején. Kb. 30 percig.

Langyosan, kockára vágva tálalom. Másnap reggelinek isteni, addigra picit visszapuhul az omlós tészta és nagyon finom a hideg sajttal a tetején. Vendégvárónak hosszabb és keskenyebb csíkokra vágva kínálnám.

persze nekem mindig a sarka a legfinomabb falat :))))))))

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.