Fánk finomságokkal

 

Ezer éve nem sütöttem már fánkot, és most végre megint kedvem támadt. Egyszerű gulyáslevest ettünk ma, amihez reggel csináltam egy kis update csipetkét is. Krumpli nem került bele, de tettem bele sok zöldséget, a karalábét pedig krumplifazonra vágva főztem bele. A borsót és a csipetkét a végén, egyszerre tettem bele, nekik nem sok idő kellett. Imádom, ahogy Apácska kanalazza, ez a tuti jel, hogy jó ízű lett.  Szóval ehhez az egyszerű leveshez, illetve utána gondoltam ki a fánkot.

fánk - illatos, omlós, harapható és mégis update :)

Fánk finomságokkal

Ez kell hozzá: 400 g liszt, 200 g mastermix, 15 g szárított élesztő, 3 ek. xukor, 3 tojássárgája, 500 ml tej, csipet só, 3 ek. rum, 1/2 vaníliarúd, 4 ek. vaj. Bő, legalább 1 l olaj a sütéshez.
Feltétnek: bodzalekvár, porxukor, vaníliakrém (1 cs. pudingpor, xukor, 1/2 vaníliarúd, 750 ml tejjel felfőzve)

Így készül: a liszteket, sót, xukort, élesztőt összeszitálom. A vajat megolvasztom, a tejet megmelegítem. A vanília kikapart magjait a liszthez adom. A szobahőmérsékletű tojássárgákat a közepébe teszem, a vajat hozzácsurgatom, majd a rumot és a tejet is hozzáadva folyamatosan dagasztani kezdem. Én már motorizált vagyok, így persze géppel. De akinek van kedve, fakanállal is kezdheti, majd kézzel, és amikor már nagyon elege van, onnantól még 10 percig dagaszthatja, akkor lesz jó. Vagyis amikor a tészta már szép fényes és hólyagosodik, akkor pici liszttel megszórom és huzatmentes helyen – ezt lehet tiszta ruhával letakarva is, de én beteszem a mikróba és rácsukom az ajtót – elteszem kelni. A mastermix miatt bőven hagyok neki időt, legalább egy egész órát, de ha kicsit több, akkor sem baj.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületen óvatosan ujjnyi vastagságúra nyújtom és nagy fánkszaggatóval kiszaggatom. Tálcákra teszem és hagyom még 25 percig kelni. A maradék tésztát óvatosan lapogatom össze, nyújtok rajta és ismét kiszaggatom. Ezeket hagyom majd a sütés végére, hogy legyen idejük megkelni.
Az olajat felforrósítom annyira, hogy egy icipici tésztát belecsippentve az rögtön feljöjjön a tetejére. A fánkok közepét erősen összenyomom – itt lesz a ,,lekvártartója” – és úgy teszem az olajba, hogy az alja kerüljön felfelé. 1 percig fedő alatt sütöm, majd megfordítom és fedő nélkül sütöm meg a másik felét.

fánk fánk fánk fánk update update update :DDD

Tálalás porxukorral, bodzalekvárral, vagy vaníliakrémmel. Mindegyikkel nagyon finom és illatos a rumtól.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.