Babéros pecsenye – nem csak szilveszterre

 

Ősszel vettem babérlevelet és az a gondolatom támadt, hogy csak úgy simán hozzáteszem a régebbi maradékhoz. A régebbi maradékot késes aprítóval megőröltem, szórókupakos fűszeres üvegcsébe tettem. Imádtuk szimatolni Apával.
Magát a babért ritkán használom, főleg mióta nem eszünk pl. krumplifőzeléket. De szeretem pl. a sertés pecsenyehúsokhoz, mert remekül illik hozzájuk.

Szilveszterkor persze az ember eszik valami malacost 😉 Meg újév napján lencsét, amihez szintén remekül passzol a babér. Akartam egy szelet bőrös sertéscombot venni, de nem kaptam. Így kértem a hentestől egy szép darab lapockát. Kedves és aranyos volt, gondolom próbált kicsit a kedvemben járni. Amikor itthon kicsomagoltam a húst, akkor láttam csak, micsoda gyönyörűt kaptam tőle.

babéros sertéspecsenye - ujjííííííí de finom volt :DDD

Babéros pecsenye – nem csak szilveszterre

Ez kell hozzá: 1 kg szép sertéslapocka, só, őrölt feketebors, fokhagyma, olívaolaj, őrölt babér, 1/2 citrom leve, egy kis füstölt lé – pont jó, amiben a csülök főtt és hidegen zsírtalanítva van. Esetleg ízlés szerint borókabogyó és hagyma.
Köret: tzatziki. 2 db kígyóuborka, 450g natúr joghurt, 2 ekolívaolaj, só.

Így készült: A húst jó nagy darabokra vágtam, alaposan megszórtam granulált fokhagymával és őrölt borssal. Az őrölt babérral azért kicsit óvatosabban bántam, nehogy keserű legyen a végeredmény. Annyi olívaolajjal locsoltam csak meg, hogy minden húsdarabra jól rátapadjanak a fűszerek, de nem kell úsznia benne. Egy napig álltak a pácban. Másnap megsóztam és tepsibe raktam a húst. Most nem volt kedvem, de itt tennék hozzá máskor négybe darabolt lila- vagy vöröshagymát, mozsárban szétnyomott borókabogyókat is. Most csak az előző nap főtt, füstölt csülök kocsonyásra hűlt és zsírtalanított levéből adtam hozzá víz helyett. Fóliával lefedtem és 2 órán keresztül közepes hőmérsékleten párolódott.
Ezután fólia nélkül sütöttem pirosra a husikat. Így olyan omlós lesz a lapocka, hogy szálakra esik szét, tiszta élvezet enni.
Nem is kell hozzá más, csak egy kis könnyű, joghurtos tzatziki. Ehhez az uborkát hámozás után nagylyukú reszelőn lereszeltem, sóztam, majd fél óra múlva a levét kinyomkodtam és natúr joghurttal, olívaolajjal kevertem el. Végül egy kis friss petrezselyemmel megszórtam.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.