Tarjás káposzta – hideg napokra

 

Amikor már savanyúkáposzta-szezon van, általában tartok itthon belőle. Most még csak bótit, de épp ma kérdeztem a zanyut, hogy amit ő savanyít, az jó-e már? Mert azért a zanyuénál nincs finomabb savanyú káposzta, az biztos 🙂 Apácska elég válogatós, pláne ha káposztáról van szó. Csak a savanyítottat tudja megenni, de persze mértékkel. Nos, ma mértéket tartottam, mert utólag úgy gondolom, hogy sokkal több káposztát elbírt volna ez az étel. Így viszont valahogy egyensúlyban volt. Múlt időben 😉 Épphogy megérte a fotózást. Nem mellesleg bűntudat és szénhidrát mentes lakoma, tehát teljesen update.

ugyehogyugye? :))))

Tarjás káposzta – hideg napokra

Ez kell hozzá: 1000 g savanyú káposzta, 1200 g friss tarja, 200 g füstölt kenyérszalonna, só, bors, fokhagyma, 450 g tejföl, 6 szelet bacon.

Így készült: a tarját felszeleteltem, kiveregettem, borssal, sóval, granulált fokhagymával megszórtam, félretettem. A káposztát kimostam, majd egy kicsit állni is hagytam egy tál a vízben. A szalonnát felkockáztam és serpenyőben kisütöttem. Közben a káposztát kinyomkodtam és egy tepsiben egyenletesen elrendezgettem. A kisült szalonnapörccel megszórtam. A fűszeres tarját a szalonna zsírjában elősütöttem, míg szép piros, pörkös színt nem kapott. Ami megsült, szépen sorban a szalonnás káposzta tetejére került. Közben kikevertem a tejfölt pici sóval és fokhagymával. Úgy éreztem, mást nem kíván, mert a tarja és a káposzta magában is finom, fűszeres ízű.
Amikor az utolsó szelet (8 szép nagy szelet volt a husi) tarja is rákerült a káposztára, akkor a szalonna zsírjával kicsit meglocsoltam, hogy a káposzta ne legyen száraz. A tejföllel vastagon megkentem a szeleteket, ráfektettem a bacon szeleteket. Fóliával letakartam és forró sütőben kb. 40 percet párolódtak, sültek. Végül lekerült róla a fólia és pirosra sütöttem a tetejét. Kockákra vágva tálaltam, jó melegen persze.
Ma anyuapu nálunk ebédeltek és igen nagy sikere volt ennek a káposztás egytálnak. Ismétlésért kiált 😉

 

tarjás szalonnás káposzta - és még mindig update... egyszerűen nem lehet abbahagyni ;))))))

Tipp: te hogyan klopfolod a húst? Én a nagymamám nagy vágódeszkáját használom. Ez alá négyrét hajtott konyharuhát teszek, és az asztal sarkán helyezem el. A húst vastag zacskóba teszem, elrendezem benne és a húsklopfoló sima felével jó alaposan agyonütöm kiveregetem. Így minden tiszta és rendes marad, az eredmény pedig ugyanolyan jó. Ezután fűszerezem. Általánosságban csak a tarját, néha a pulykamellet szoktam kiveregetni. Azt pl. rolád készítéséhez jó vékonyra.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.