Szilvásgombóc – ahogy öcsém készíti

 

Tiszta büszke vagyok – ez remélem érezhető – és minden alkalmat megragadok, hogy ezt hangoztassam, amikor tesókám beszámol róla, milyen csuda finomságot csinált éppen. Hagyományos konyhát visz és ő is napi rendszerességgel főz, mindenféle finomat. Ma pl. paprikás csirkét. Sőt! Csodás sütiket, pogácsákat és muffinokat süt! Bár apukám is szokott néha főzőcskézni, arra nem emlékszem, hogy sütött volna 😉 Apácska pedig amennyire csak lehet, kerüli ezt a területet. Neki az a specialitása, hogy mindenfélével felszereli a háztartásunkat. Szóval Tesókám megkívánta a szilvásgombócot és el is készítette magának. Leírt minden, hogyan készült, ezért úgy írom ide én is.

szilvásgombóc - mmmm... ide érzem az illatát ;)))))))))

Szilvásgombóc – ahogy öcsém készíti

Ez kell hozzá: 1 kg burgonya, 10 ek. liszt, 1 tojás, 1 ek. olaj, 1 kk só, 1 kg szilva, 10-15 dkg vaj, zsemlemorzsa, porcukor, fahéj.

Így készül: A burgonyát héjával együtt megfőzzük, még melegen megtisztítjuk és krumplinyomón áttörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, tojást, olajat, sót és összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és tenyérnyi négyzetekre vágjuk. Ezekbe tesszük a szilvákat és gombócot formázunk belőlük. A gombócokat bő, forró, sós vízben kifőzzük és vajban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. A szilvamag helyére fahéjas cukrot teszünk, ettől finomabb lesz a szilva. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük