Sütőtökös madártej

 

Részemről jöhet szinte minden, ami sütőtökös. Nem tudom megunni és odavagyok a gyönyörű színéért is. Ezeken a szürke novemberi napokon kész lélekvidító a látványa is. Ha pedig valami jót is csinál belőle az ember, az már szinte a gyönyör maga.

Még az elveszett idők előtt készült egy kis maradék sült sütőtökből a madártej. Azért így, mert én pl. simán megiszom shake-nek, egy jó adag tejjel összeturmixolva, egy kis narancs vagy citromhéjat belereszelve. Apácska viszont azt nem szereti. Persze az okát nem tudja miért, mert sosem kóstolta, de ha nem, hát nem disznótor az erőszak. Vagymi 🙂

sütőtökös madártej - picit shake, picit krémes és eszméletlen finom :)))

Sütőtökös madártej

Ez kell hozzá: 200 g sült sütőtök, 1 l tej, 1 cs. vaníliás pudingpor, édesítőszer vagy xilit ízlés szerint, 1 vaníliarúd, 3 tojásfehérje, 1/2 citrom lereszelt héja és pár csepp a levéből.

Így készül: a tejből kb. 900 ml-t tiszta, vízzel kiöblített lábosban melegíteni kezdtem. Nem forraltam fel habzásig. Közben a tojásfehérjét – jó hozzá a fagyasztóból elővett, felengedett is – 1 tk. citromlével, pici xilittel kemény habbá vertem. Amikor a tej már majdnem forrt, akkor kanállal madárkákat szaggattam – na ezt értse meg egy külföldi, ha lefordítja a google translate neki – és óvatosan a tejbe csúsztattam. 1-1 percig főztem mindkét oldalát, majd szűrőkanállal óvatosan tálba szedtem. Amikor mind megfőtt, a tejbe tettem a sütőtököt és  botmixerrel pürésítettem. Hozzáadtam a kikapart vaníliamagokat és a rudat is. Közben a maradék tejjel és kis édesítőszerrel kikevertem a pudingport. Amikor a tökös tej már majdnem forrt, akkor hozzákevertem a pudingot és pár perc alatt készre főztem. A reszelt citromhéjat belekevertem a végén. Hagytam kihűlni, és csak akkor tálaltam, madárkákkal a tetején.

A madártej elnevezés egy anomália. Tehát evidens, hogy a madárkákat ki kell főzni. Nemde?

4 Comments

  1. duende

    Ez mekkora ötlet. Vittem is! 🙂

    (Örülök, hogy meglettek a bejegyzéseid! Mikor olvastam az elszállásokról, párommal gyorsan lementettem a blogomat, bizti ami bizti…)

    Reply
  2. Daisy

    Eszméletlen!
    Muszáj lesz megcsinálnom, mert a sütőtök nálunk is nyerő.
    Azt hiszem puding nélkül is elég sűrű lesz,
    fehérje mindég van a fagyasztóban, csak ötlet kell hozzá.
    köszi!!

    Reply
  3. BodzaBlog

    Szia Daisy 🙂 Örülök, hogy sikerült ötletet adni és remélem ízleni fog nektek is 🙂 Sok sikert hozzá!

    Reply
  4. BodzaBlog

    Szia duende 🙂 Örülök, hogy neked is tetszett ez az újragondolt madártej. A blog-dolog igen tanulságos volt szerintem mindenkinek.

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.