Rizs sütötökkel és pirított tökmaggal

 

Egyik pénteken – nem tegnap – nagyon gyorsat akartam főzni. Sikerült 🙂 Olyan finom volt, hogy egész végig csak hümmögtem evés közben. Arra gondoltam, hogy úgy csinálom meg, mint a rizi-bizit. Az ugye nem rizottó, nem is olyan fajta rizsből készül és nem is olyan krémes a végeredmény. Ritkán eszünk rizst, és gondoltam akkor legyen már egy kicsit puccos.
A rizi-bizihez mindig ugyanannyi borsót számolok, mint rizst. Ha egy nagy bögre rizsből készül, akkor annyi borsót mérek ki és dupla annyi vizet. Ezért most a tökből is ennyit mértem ki. Hogy hogyan?

most is - és holnap, meg azután, meg azután - is megenném, annyira finom :)))

Rizs sütötökkel és pirított tökmaggal

Ez kell hozzá: 350 ml jázmin rizs (vagy ami van, de mi ezt szeretjük és óccóér’ vesszük), 700 ml forralt víz, 350 ml sütőtök. A hogyan mérjünk ki 350 ml sütőtököt? kérdést mindjárt részletezem. Só, 3 g. fokhagyma vagy granulált fokhagyma, 1 ek. libazsír, pici olíva vagy tökmagolaj, 1 közepes fej hagyma, 3 ek. tökmag, pici vágott petrezselyem, most Grana Padano sajt, de ez lehet Parmigiano Reggiano, vagy Parmesan, Gran Moravia vagy valami érett és kemény sajt.

Így készül: A sütőtököt kb. másfél centis szeletekre vágom, meghámozom és 1,5×1,5 cm-es kockákra vágom. Annyit vágok fel, hogy egy bögrényi legyen, épp mint a rizs. Vagyis kb. 350 ml. Vizet teszek a forralóba és felforralom. A rizst szitában leöblítem. Az a cél, hogy olyan rizzsel készüljön, ami kb. 10-12 perc alatt megfő, különben sütőtök-krémes rizsköret lesz belőle. A hagymát apróra vágom. A libazsírt az edényben megmelegítem, hozzáadom a rizst. Picit kavargatom, hogy mindenhol bevonja a szemeket. Akkor hozzáadom a hagymát, megsózom és egy percig csak kevergetem. Hozzáadom a tököt és a fokhagymát is. együtt kevergetem kb. 2 percig, majd a felforralt 2 bögre vízzel felöntöm. Lefedem és kis lángon pontosan 10 percig főzöm. Akkor kikapcsolom a gázt, és csak 2 perc múlva veszem le róla a fedőt.
Míg a rizs fő, a hántolt zöld tökmagot serpenyőben megpirítom. A kész rizshez keverem belőle a felét, és megcsurgatom tökmag vagy olívaolajjal. Ha kell, akkor utánasózok. Kell. A tök miatt 🙂 Tálaláskor megszórom még egy kis tökmaggal, illatos vágott petrezselyemmel és sajtot forgácsolok a tetejére.

Mmmmmmennyei! És az illata… na az is valami varázslatos. Mondanám, hogy rizi-töki, de olyan idétlenül hangzik. Nem illik ehhez a szemet, szájat, lelket gyönyörködtető ételhez.
Végül ez a 20 perc alatt elkészíthető rizses egytál tényleg puccos lett, annak ellenére is, hogy borzasztó egyszerű alapanyagokból áll.

5 Comments

  1. Apácska

    Ez amilyen szépen néz ki, olyan finomra sikerült! Köszönöm még egyszer! 🙂

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szívesen Apácska 🙂 Ha szeretnéd, bármikor elkészítem újra. :*

    Reply
  3. Magdi

    Ezt a receptet elviszem 🙂 Köszönöm!

    Reply
  4. BodzaBlog

    Szia Magdi! Egészségetekre! ;))

    Reply
  5. Pingback: káposzta lángos | BodzaBlog

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.