Vörösboros-gombás sertésragu

 

Igazán olyan étel, ami a csípős, hűvös napokra való. Pl. egy kirándulás után este hazaérve, vagy jó kis kerti munkák után a meleg házba húzódva igazán össze tudja kovácsolni a társaságot. Bár nálunk ma pihenős nap volt, mégis nagyon jól esett melegen bekanalazni. Illatos, szaftos, tartalmas. Aki szereti, kísérje el avval a borral, amivel elkészíti.

jó szaftos vörösboros-gombás sertésragu a hűvösebb napokra :D

Vörösboros-gombás sertésragu

Ez kell hozzá: 800 g kockázott lapocka, 3 fej vöröshagyma, 8 g. fokhagyma, 2 sárgarépa reszelve (vagy a kifacsart répa rostja, mint most nálunk), 250 g barna csiperke, 300 ml vörösbor, só, bors, házi vegeta, friss bazsalikom, 1 ek. libazsír.

Így készül: A hagymákat vastag félfőre vágom, a libazsírom dinsztelni kezdem egy pici sóval. A fokhagymákat apróra darabolom és a hagymához adom. A répát vagy lereszelem kis lyukú reszelőn, vagy aprítógéppel darabolom finomra, vagy mint most, a tegnap gyümölcscentrifugán leküldött répa után megmaradt rostokat használom fel. Ebből kb. 5-6 evőkanálnyit kevertem hozzá. Ráteszem a kockázott lapockát, fehéredésig kevergetem. Akkor borsozom, nyakon öntöm a vörösborral, megszórom házi vegetával, belevágok pár levél friss bazsalikomot. Lehet szárított is.
Fedő alatt addig főzöm, míg a hús meg nem puhul. Ha kell, közben vizet adok hozzá, de mindig csak keveset. Amikor már puha és szaftjára visszasült, akkor adom hozzá a nagy darabokra vágott gombát. Ez még ereszt levet, míg megfő, nem fog leégni a ragu. Kb. 20 perc múlva kész is. Update tarhonyával tálaltam, ami ugyanúgy készült, mint a hagyományos, csak éppen a liszt felének mennyisége mastermix volt. Kikevertem, kifőztem és kész 🙂

Apácska észre sem vette benne a sárgarépát ;DDDDDD

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.