Tökmagos töpörtyűs pogácsa

 

Hetek óta várakozott a hűtőben egy doboz ropogós töpörtyűkrém. Ma délután lett kedvem ahhoz, hogy gyors pogácsát csináljak vele. Csináltam már ilyesmit, most picit változtattam rajta. A szórásért pedig külön dícséret jár Apának, mert ő találta ki. Ráadásul jól is mutat, meg még kicsit helloween-fílinges is :)))

tökmagos-tepertős kockapogi :) ez aztán az élvezet! :))

Tökmagos töpörtyűs pogácsa

Ez kell hozzá: 250 g liszt, 200 g mastermix, 2 tojás, 1 cs. sütőpor, 1 tk. só, 1 ek. libazsír, 300-350 g kefír, 150 g töpörtyűkrém, őrölt bors, 20 g hántolt sütőtökmag 🙂

Így készül: A száraz anyagokat óvatosan összeszitálom, hozzáadom a libazsírt. A két tojást elkeverem és kb. 1 és 3/4 tojást adok a liszthez, a többi kell a kenéshez a végén. Beleadagolok kb. 300 g kefírt, és a kézi mixer dagasztókarjával elkezdem összedolgozni. Nekem kellett még bele a többi kefír is. Szép egyenletesre kidolgozom a tésztát, majd lisztezett felületre teszem és kicsit átgyúrogatom. Ha ez meg van, akkor jó nagy lappá nyújtom, megkenem egyenletesen – a szélén is! – a töpörtyűkrémmel. Ezután hajtogatom: balról jobbra középig, jobbról balra, lentről fel és fentről le. Hasra fordítom, majd újra kinyújtom, kb. 1 1/2 cm vastagra. Tojással megkenem és az aprítóban vágott tökmaggal megszórom.
Pizzaszeletelővel felcsíkozom, majd keresztben is, így most kocka alakúak lettek. Előmelegített, kb. 190°C-os sütőben 20 perc alatt megsütöm. Nem is tudom, hogy a ropogós teteje és talpa, vagy a puhányos belseje a finomabb-e?

tökmagos-töpörtyűs pogácsa - a kevés munka gyümölcse a sok-sok-sok élvezet :)))

Előnyök: update, gyors, finom, pikáns, ha kapsz egy telefont, hogy vendégek jönnek, mire ajtót nyitsz, már száll is az illata.
Hátrányok: nem lehet abbahagyni, túl finom melegen 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.