Sütőtökös túrófánk

 

Nem mintha sárgaságra készültem volna, de most szezonban igen sokszor van itthon sütőtök. Külön boldogság számomra, hogy Apácska is szereti, sőt magától kérdezte a héten, hogy fűszerest mikor sütök újra? De most nem az lett belőle, mégsem bánta, ahogy láttam.
Olyan recept, amiért saját házam táján kellett körbenéznem. Ritkán készítek túrófánkot, pedig hálás dolog. Kevés munka, gyors eredmény és elmaradhatatlan a siker. Szóval mindenképpen megéri.

sütőtökös túrófánk - nálunk csak egérke :) de jó az a sipka, ugye? ;D

Sütőtökös túrófánk

Ez kell hozzá: 250 g friss tehéntúró, 250 g sült sütőtök, 6 ek. mastermix (ch csökkentő keverék), 4 ek. rétesliszt, 4 ek. sima liszt, 1/2 cs. sütőpor, 3 tojás, 2 ek. tejföl, csipet só, édesítőszer: pl. xilit, keserű kakaópor, 1 kupaknyi rum, 1 citrom lereszelt héja, olaj a sütéshez. Ha eszembe jutott volna, akkor vanília is került volna bele, de mentségemre: a rumban is vaníliarudakat áztattam.

Így készül: A túrót, a sült sütőtököt, tojásokat, xilitet (vagy kinek mit), csipet sót, tejfölt, rumot, reszelt citromhéjat kézi mixerrel jól elkevertem. Ezután kiszámoltam kanalanként a liszteket és mastermixet, majd azokkal is elkevertem a tésztát. Közben hozzáadtam a sütőport is. Eközben egy magas falú, de kisebb átmérőjű edényben olajat melegítettem. Nem kell, hogy túl forró legyen és füstöljön, elég ha az alján látszik, hogy izeg-mozog. Két kanál segítségével adagoltam a tésztát az olajba. Innentől kezdve nem sok dolog van a fánkokkal. Maguktól megfordulnak és addig hagytam őket sülni, míg 2-2 alkalommal átfordultak.
Amíg sült az első adag, egy nagy tálban keserű kakaóport édesítőszerrel összekevertem. A megsült fánkokat előbb papírtörlőre szedtem. Olajba szaggattam a következő adagot. Majd a megsülteket még forrón a kakaóba forgattam. Legalábbis a kész mennyiség egyik felét. Így olyanok lettek, mint az ördögfánkok.

túrófánk sütőtökkel - és még mennyi ötletem van a tökre! :))

Ellenállhatatlan, de azért várjuk meg, amíg kicsit kihűl, nehogy megégessük magunkat! Isteni élvezet a csokisok után lenyalingatni az ujjainkat. Vagy egymásét? 😉

túrófánk - ahogy egy konyhareformer megálmodja :)))

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük