Sütőtökös tarka torta

 

Tegnap nem köret lett a sütőtökből – amin Apácska meg is lepődött- hanem simán sült tök. Nem volt igazán édes, jobb lett volna mégis, ha fűszeresen sütöm meg. Ma meg ott szemeztem a maradékkal a konyhában. Délután megkérdeztem Apát, mit szólna egy sütőtökös sütihez? Mézesmadzag… khm 🙂 Tetszett neki az ötlet, mire föl közöltem, hogy akkor diót és mandulát kell előbb törnünk.
Leterítettem a szoba közepén egy régi lepedőt, hoztuk a vasat, a kalapácsot, tálcát, tálakat és megtörtünk egy kis kosár diót – anyuval szedtem a hegyen séta közben valamelyik héten – és egy nagy halom mandulát is. Utóbbit le is forráztam  és együtt nyomkodtuk ki a héjából. Muris dolog 🙂

azt akartam írni címnek, hogy tarka tök torta :))) Csak az olyan snassz... mert ez a sütőtök szép sárga, mint a Nap :)

Sütőtökös tarka torta

Ez kell hozzá: kb. 250-300 g sült sütőtök, 3 tojás, 150 g vaj vagy margarin, édesítőszer/xilit ízlés szerint, 80 g liszt, 80 g mastermix, 1/2 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 3 ek. keserű kakaópor, 2 kupaknyi rum (fogalmam sincs, mekkora űrtartalmú a rumosüveg kupakja, de annyi ment bele), késhegynyi só, 1/2 sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna. 1/2 marék mandula, 1/2 marék dió. Pici morzsa a forma oldalára, amit előbb vajjal kikentem. Amit tehettem volna bele, mert jót tett volna neki: 1/2 marék mazsola.

Így készül: A tököt héja – és sas meg sólyom 🙂 – nélkül egy tálba teszem. A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját xilittel habosra keverem. Hozzáadom a tökhöz a langyos vajjal/margarinnal, rummal, citromhéjjal és citromlével együtt és jó habosra keverem. Itt kettéveszem a krémet és az egyik felébe belekeverem a kakaóport. A tojásfehérjét felverem és fele-fele arányban a masszákhoz keverem. A sütőporral, szódabikarbónával összeszitált mastermixes lisztkeveréket is két felé osztom, úgy keverem a sárga és a barna alaphoz.
Tortaforma oldalát vajjal megkenem, morzsával megszórom. A forma aljába sütőpapírt terítek, rácsípem az oldalát, és körbevágom a kilógó felesleget ollóval. Kanalanként rakosgatom a tálba a sárga és a barna tésztát. Az alját megütögetve összerázogatom kicsit. Belenyomkodom a mandulát és a diót és picit megpróbálom elegyengetni a tetejét. 170-180°C-os sütőben kb. 30-35 percig sütöm. Tűpróba! Ha kész, akkor kész.  Langyosan is finom, ha valaki nem tudja megvárni, hogy kihűljön… khm

sütőtökös tarka-barka torta :))

Úgy kanalazgattam, mint ahogy a nap-éj sütit láttam a tévében, csak nem emlékszem kitől. De jó ötlet! 🙂

2 Comments

  1. BodzaBlog

    Küldi: MoonShine • Ekkor: 2011. 10. 26. 9:44
    Szia Bodzablog,
    Eszméletlen ötletes ételek vannak Nálad… 🙂 Ez a sütőtökös cucc is nagyon fini lehetett 😉

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia MoonShine 🙂 Kösz, hogy benéztél. Örülök, hogy van neked tetsző köztük. Némelyiket élőben is láthatod, amikor Atinak csomagolok belőle ebédre. A tegnapi vacsit remélhetőleg sikerül még a héten feltennem és bár egyszerű, de eszméletlen finom volt. Szerintem nemsokára ebédel :)))• Ekkor: 2011. 10. 26. 13:09

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.