Sütőtökös császárzsemlék és kiflik

 

Nem, még nem untuk meg és még mindig vannak ötleteim. Tegnap este gyorsan bedagasztottam egy adag tésztát. Gondoltam lángost sütök belőle. Esetleg kenyeret. Hidegen készítettem és az erkélyre tettem ki éjszakára. Úgy, mint a rendes kefíres lángos tésztáját, amit a hűtőbe tettem volna.Aztán mikor reggel behoztam, hirtelen más ihlet szállt belém. A tészta persze a töktől ilyen gyönyörű szép sárga, ez lentebb látszik is majd, ahol a zsemle bélzetével voltam elfoglalva.

ez egy sütőtökös császárzsemle - olyan finom volt, mint a csuda! ;)

Sütőtökös császárzsemlék és kiflik

Ez kell hozzá: 250+100+50 g liszt, 200 g mastermix, 1 tk. só, 10 g szárított élesztő, 200 g sült sütőtök, 300-350 g kefír.

Így készült: a mastermixet és a 250 lisztet az élesztővel és sóval tálba szitáltam. Hozzáadtam a sült sütőtököt, és a kefír felét. Elkezdtem a géppel dagasztani, majd a többi kefírt is hozzákevertem. Végül a maradék lisztet is beledolgoztam, mert alapjában véve elég nedves a tészta a töktől. Hidegen kelesztettem, ezért minden hideg is volt, mikor bedagasztottam. Fedelet tettem a tálra és kitettem az erkélyre.
Lefekvés előtt még ránéztem és vissza is szuszakoltam a tésztát egy kicsit az edénybe, különben reggelre kidagadt volna.

Reggel behoztam a melegbe, jól átdolgoztam, de ehhez kellett kb. 50 liszt, hogy ne ragadjon, hanem szép, sima tésztagömböcöt kapjak. 8 részre vágtam, császárzsemlének és kiflinek formáztam meg a gombócokat. Tepsiben kb. 20 percet kelesztettem még, majd 200°C-ra előmelegített sütőbe tettem. Rögtön vissza is vettem 180°C-ra és kb. 30-35 perc alatt megsütöttem. A kifliket cukormentes erdei gyümölcs lekvárral, a zsemléket szalámival, salátával, paradicsommal, jégretekkel megpakolva készítettem el. Na nem mindet!

kifli vagy befli? :DDD

Persze még várhattam volna a felvágásával, de nincs annál jobb, mint mikor melegen beleharaphat az ember egy ilyen finom zsemlébe.

Ilyenek voltak, amikor kivettem őket a sütőből… nehéz megállni, hogy ne harapjon bele az ember még így, amikor forró 😉

a Nyolcak ;DDD

8 Comments

  1. BodzaBlog

    Küldi: Apácska • Ekkor: 2011. 10. 31. 23:09
    Manapság nálunk minden tökös, de addig nincsen gond amíg finom. 😉

    Reply
  2. BodzaBlog

    Küldi: Marcsi • Ekkor: 2011. 11. 01. 7:11
    Nagyon szépségesek lettek!!!!!

    Reply
  3. BodzaBlog

    Marcsi, köszönöm 🙂 Apácska remélem bírod még, mert van még tököcske készleten :))))• Ekkor: 2011. 11. 02. 7:35

    Reply
  4. BodzaBlog

    Küldi: masa • Ekkor: 2011. 11. 03. 17:05
    Sajnos mostanában csak be-benéztem, nem volt időm hosszabban olvasgatni. Kedves ismerőseimtől háromszor is kaptam birsalmát, sajtot készítettem kétszer, most az utolsó adagot kompótnak fogom eltenni. Képzeld el a “mókusraktáramban” /szabadon Tőled/ 1996-os birskompótom is van. Az üvegen át nagyon szépen néz ki, valami fontos alkalomra tartogatom a felbontását.
    Sok oldalon nézegettem bonbonokat, karácsonyi ajándéknakvalót, Te nem tudsz valami fínomságot….?
    Üdvözlettel kedvenc oldalamnak

    Reply
  5. BodzaBlog

    Szia masa 🙂 Hú.. a birsalma valamiért nem a kedvencem, nem is készítem semmilyen formában. Bár láttam már guszta, diós-mandulás birsalmasajt-változatokat is. Gasztrodesszertnek akár az is mutatós lehet, ha valami szép formában dermeszted és celofánba csomagolod, nem? Bonbon és egyebek nem az én műfajom. Először talán azért, mert nem igazán szeretjük. Másodsorban: nincs annyi időm, hogy ilyesmikkel foglalkozzak. Azt nem lehet összecsapni, türelem és idő kell hozzá, ha szépet akar alkotni az ember. Gondoltál esetleg zserbós golyókra? Van egy olyan írásom 2009-ből, aminek ,,Részletezve” a címe és ott vannak hozzá receptek. Jó kis receptek :)) Esetleg raffaellora? Vagy valami különleges kekszre, masnival átkötve? Tavaly pl. csináltam rozmaringos-parmezános-vajas kekszeket. Egy álom volt, ahogy szétomlott a szánkban és ajándékoztam is belőle. Nagy sikere volt :))• Ekkor: 2011. 11. 04. 11:06

    Reply
  6. BodzaBlog

    Küldi: masa • Ekkor: 2011. 11. 04. 16:50
    Köszönöm az ötleteket, utánanézek rögtön. A birsalmákat kaptam, sajnáltam kidobni, férjem morgott is, hogy miért fogadtam el. Karácsonyi csillagokat vágtam belőle, nagyon finom lett. Túlvagyok rajta, a mostani ajándékból már birskompótot fogok csínálni.
    A kekszeidet ki fogom próbálni, és decemberben ajándéknak meg fogom sütni. Fiaim és családjaik, szeretik amit én csínálok. Raffaellot csináltam, majd többet decemberben, mert csak előre elfogy. Én már nyugdíjas vagyok, sajnos sok időm van, de igyekszem elfoglalni magam.
    Üdvözlettel Masa

    Reply
  7. BodzaBlog

    • Küldi: masa • Ekkor: 2011. 11. 04. 17:12
    Megnéztem a karácsonyi aprókat, köszönöm szépen, készítek belőle, főleg a meggyesek nyerték el a tetszésemet. A raffaelloba nem tettél mogyorószemet? vagy csak elkerülte a figyelmemet.
    Nálunk minden karácsonykor halászlé, rántotthal van pontyból és PATKÓ alakban. Nem filézve, inkább hadakozunk a szálkával, de úgy az igazi. Imádom, amióta az eszemet tudom.

    Reply
  8. BodzaBlog

    Kedves masa 🙂 Gyorsan a kérdésre: nem tettem bele mogyorót, mert mandula illett volna, de nem akadt, illetve van, aki nem szereti a kemény magokat.
    A karácsonyt illetően: hallét nem eszünk szenteste. De viszem tovább a családi hagyományokat én is: borleves kaláccsal, rántott ponty csakis és kizárólag patkó alakban 🙂 Hogy is gondolhat valaki mást? :))) Majonézes saláták: francia, krumpli. Tavaly majonézes gomba, mert a krumplit kihagyjuk. Idén majonézes almás-zöldborsót tervezet a gomba mellé, amit viszont gyöngyhagymával fogok elkészíteni. A 25-e mindig valahol a családnál történik, ott azt eszünk, amit kapunk. Ha nálunk van a 25-e, akkor aznap flancolok valamit. 26-án pedig mindig anyukám töltött káposztája van, aminél finomabbat soha és sehol nem ettem 🙂 Utána pár napig salátákon élünk, hogy regenerálódjunk, majd szilveszterkor valami malacságot sütök, újév napjára pedig kötelező a lencse, valamilyen formában. Hátha szerencsénk lesz az új évben 🙂 Irigyellek picit,hogy nyugdíjas vagy és kedvedre főzhetsz, süthetsz. Én most szeretnék nyigdíjas lenni, később meg majd dolgoznék… egy picit 🙂 De néha úgy érzem, annyi dolgom lenne és sosem érem utol magam. Ha jól számolom, most is még vagy 4 féle tökös csodával vagyok adós a blogra… még nem tudom mikor kerülnek fel. De remélem a tavaszi retek-szezon előtt :DDDDDD • Ekkor: 2011. 11. 07. 10:36

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.