Őszi színek: sült cékla és lilahagyma

 

Tegye fel a kezét, aki szereti a céklát! Jó. És most tegye fel az, aki a céklasalátán/befőttön kívül másképp is szokta készíteni! Naugye.
Kis közvélemény kutatásom eredménye ma az lett, hogy kiderült: a céklaevők nagyobbik része kizárólag a szeletelt, üvegbe gyömöszölt céklát eszi csak. Egyébként én is szeretem 🙂 De ha kedvem van, akkor másképp is elkészítem.

így is lehet szép és finom köretet csinálni bármihez :))

Sült cékla és lilahagyma – hurka mellé köretnek

Ez kell hozzá: cékla és lilahagyma :))))) Vagyis 4 gömböcske formájú cékla, 4 nagy, csinos lilahagyma, olívaolaj, só, bors, fokhagyma.Akinek van: gumikesztyű!

Így készül: Tepsibe sütőpapírt tettem. Erre tökéletesen alkalmas volt az, amivel tegnap a kenyérciket takargattam a sütőben. A lilahagymákat megpucolom, gerezdekre vágva a tepsibe teszem. A céklát…. nos: szuper késeim vannak, és gumikesztyűben a szuper éles késsel nem mentem semmire, csak majdnem levágtam a zujjam! Szóval pucér kézzel és zöldséghámozóval meghámoztam a céklákat, szintén cikkekre vágtam őket és mentek a tepsibe. A kezemet egy kis citromsavval színtelenítettem :))) Olívaolajjal megcsorgattam, megsóztam, megszórtam egy kis granulált fokhagymával. (lehet ám frisset pucolni, csak én lusta voltam.) Picit elrendeztem, fóliával letakarva 30, majd fólia nélkül még 10 percig sütöttem. Kész. Ez lesz a hurka mellé nekem. Apácska bűnözik: petrezselymes rizst kért, de megígérte, hogy lilahagymát eszik majd hozzá.

A céklát van, hogy héjában, fóliában sütöm meg. Ma éppen hámozva és tepsiben. De van, amikor fóliából tasakot hajtogatok neki, abba teszem egy kis vajjal, köménnyel, fokhagymával, sárgarépát dugok mellé, egy kis rozmaringot, sót, löttyintésnyi fehérbort. Jó szorosan behajtogatom és tepsin megsütöm. Fél óra múlva megszúrom a tasakon keresztül, és ha puha, akkor tálra téve az öntettel meglocsolva kínálom. Finom és látványos is. Bár erre itthon csak én vagyok vevő 🙂 Pedig ezt a színes köretet bármi mellé szívesen kínálnám.

4 Comments

  1. BodzaBlog

    Küldi: bárányka • Ekkor: 2011. 10. 18. 6:55
    Nekem jól bevált a hasonló “színezős-szagozós” konyhai munkákhoz a dm-típúsú üzletekben 100-asával (?) kapható eldobható latex-kesztyű. És még eldobni sem kell minden használat után, nálam pl. a sült cékla hámozása után gyönyörűen leöblíthető volt. Megszárítottam és eltettem legközelebbre. Mondjuk arra érdemes vigyázni, hogy azzal a kesztyűvel, amivel megpucoltál 20 fej fokhagymát, ne csokibonbonozz legközelebb! 🙂

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia bárányka 🙂 Téged még nem láttalak itt, de örülök, hogy erre jártál. Köszönöm a tippet. Összehasonlítva a nyers és a főtt célát, utóbbi szerintem legalább 10x annyira fog. Nem a kesztyű ellen volt kifogásom, hanem a csúszkálás ellen. De végül csak megfosztottam őket a héjuktól. Minden vágyam, hogy egyszer sárga-fehér csíkos céklát tudjak venni, és majd abból süssek pl. ilyet. A csokibonbonozás engem biztosan nem fenyeget :)))) Te foglalkozol ilyesmivel?• Ekkor: 2011. 10. 18. 7:40

    Reply
  3. BodzaBlog

    Küldi: Lua • Ekkor: 2011. 10. 18. 16:48
    én csak sütve eszem meg,savanyúként nem :))

    Reply
  4. BodzaBlog

    Lua, akkor talán nyersen is szeretnéd? Próbáltad már gyufa vékonyra vágva joghurtos-tormás öntettel? Úgy is nagyon finom! :)• Ekkor: 2011. 10. 20. 7:52

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.