Meggyes-mákos torta

 

Találtam a fagyasztóban egy elbújt csomag meggyet. Na jó, valahol a tudatom mélyén – de olyan mélyen, mint a Mariana-árok – tudtam, hogy ott van. Csak nem foglalkoztam vele. De valamelyik nap kotorásztam és a kezembe került. Gondoltam, kiolvasztom és csinálok belőle meggymártást valami sült húshoz. De aztán az jutott eszembe, hogy sokkal finomabbat is ki tudnék találni.

meggyes-mákos-gyönyörűséges tortácska :)

Meggyes-mákos torta

Ez kell hozzá: 500 g fagyasztott, magozott meggy, xilit, 50 g darált mák, 1 ek. rum, 2 ek. keményítő, 2 ek tejpor. A tésztához a sült pudingos tésztáját készítettem el.

Így készült: A tésztát gyorsan összedolgoztam, de nem tettem hűtőbe, hanem egyből  belenyújtottam a gyümölcstorta formába, megszurkáltam villával és elősütöttem picit. A meggyet lábosban a levével együtt, amit engedett, beforraltam. Pici rumot és xilitet adtam hozzá, illetve a darált mákot. A keményítőt és a tejport pici hideg vízzel elkevertem, és amikor már a meggy beforrt, hozzákevertem a keveréket. Levettem a tűzről és ráöntöttem az elősütött tésztára. Visszatoltam a sütőbe kb. 10-12 percre. Amikor kihűlt, szeletelve, tejszínhabbal – nem a virággal 🙂 – tálaltam.

Szeretjük a mákot, nem kell méltatni a meggyet sem. A kettő párosa mindig lenyűgöz, ráadásul ez egy finoman pikáns, édes-savanykás, mákos ízű torta lett. Ilyet biztosan fogok máskor is sütni, mert Apácska tisztára odavolt (van) érte 🙂 Nekem meg csak úgy simán tetszett.

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.