Gombahabos update roló

 

Esküszöm, nem vadásztam rá, egyszerűen csak szembejött velem. Vagyis jöttek egy dobozban. Ezt persze nem hagyhattam ki, így már végre – legalább egy év sóvárgás után – én is sajtosroló-forma  birtokos vagyok. Hurrá
Ma akartam felavatni, de… persze, hogy nem bírtam ki. Ezért tegnap délután, teregetés közben azon gondolkoztam, hogy milyen tésztát csavarjak rá. Vajas-leveles ugye szóba sem jöhetett, mert az cseppet sem update. Aztán nem kellett sokat gondolkodnom, hirtelen beugrott. Ezért pénteken lett az avató.

gombahabbal töltött update rolók - nagyon finom! :)))

Gombahabos update roló

Ez kell hozzá:
Tészta: 100 g liszt, 100 g mastermix, 1 tk. só, 1/2 cs sütőpor, 50 g vaj vagy margarin, 50 g tejföl, 1 tojás + valamennyi a kenéshez, 50 g reszelt sajt a szóráshoz.
Gombahab: 200 g barna csiperke (fehér is jó), 1 pici vöröshagyma, só, bors, fokhagyma, petrezselyem, 200 ml tejszín, 1 habfixáló (cukormentes).

Így készül: A hagymát a késes aprítóval apróra vágattam és 1 ek. olajon pici sóval  üvegesre dinszteltem. A gombákat csak leöblítettem, szárazra töröltem. Beledobtam a késes aprítóba és ezt is apróra daraboltattam. Hozzáadtam a hagymához, borsoztam, fokhagymát adtam hozzá. A petrezselymet most szintén a gépbe dobtam, aprítottam, majd a pirított gombához kevertem. Tányérra tettem kihűlni.
A tésztához való szárazanyagokat összeszitáltam, a langyos vajjal, a langyos tejföllel és a tojással összedolgoztam. Vékonyra nyújtottam – legközelebb még egy gondolatnyival – és sodrófa szélességű csíkokra vágtam. Széltében persze, hogy jó hosszú csíkok legyenek. A tetejüket vizes ecsettel megkentem, és ferdén a rolóformákra csavartam. Megkentem őket egy kis felvert tojással, reszelt sajtot csipegettem rájuk. 180°C-os sütőben kb. 12-15 perc alatt sültek meg. Amikor kivettem, 2-3 percet hagytam pihenni, utána húztam csak ki a rolóformákat. Aztán 1 perc múlva arra mehettek is a többi csíkocskák, hogy isteni rolók süljenek belőlük. Nagyon élveztem!
Amikor megsültek, hagytam őket teljesen kihűlni. Közben a hideg tejszínt a fixálóval, pici sóval kemény habbá vertem, majd a gombakrémmel óvatosan elkevertem. Habzsákba töltöttem és a rolókat megtöltöttem vele. A végüket aprított petrezselyemmel díszítettem.

Ebből a mennyiségből pontosan 8 roló sikeredett. Azt kell mondjam, hogy még ma is finom volt, amikor a maradékot eszegettem, jó hidegen. A tészta nem ázott el, jól tartotta magát. Összességében nagyon elégedett vagyok. Tök jó vega kaja, kínálós kaja, puccos hidegtálas is lehet akár, vagy szilveszteri harapnivaló. Bár akkor sonkás krémmel tölteném, az strapabíróbb, mint a gombás-tejszínes. És.. és és…..
Teljesen beindult a fantáziám! Apácska is odavolt érte, ezt nem is mondtam.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.