Fügés-mandulás túrótorta

 

Végül is megérte szombaton a mandulafa alatt egy órát fejjel lefelé, seggel az ég felé töltött idő. Rengeteg mandulát szedtem össze, és a nagyja még a fán van. A rázogatás hülyeség, hacsak nem vesz az ember kobakot. Kemény a mandula, és kicsi az esély, hogy épp a kapucnimba essen 🙂 Így maradtam a struccos verziónál, legalább nyújtottam a lábam.
Itthon aztán fél óra alatt megtörtem egy adagot. Egyik része a sütire, másik a szánkba, szóval másik része pedig pirításra és sózásra került. Hogy az mennyire ízlett Apának! Nem is evett még így, házilag pirított sós mandulát. Pedig mennyire finommmmm 🙂 Apukám szokott karácsonyra gyártani hatalmas mennyiséggel.

fügés is, mandulás is, túrós is, citromos is... mennyei is :)))))))

Fügés-mandulás túrótorta

Ez kell hozzá: 300 g túró, 6 lilafüge, 3 tojás, xilit ízlés szerint, 1 vaníliarúd, 1 ek. rum, 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve, 100 g vaj, 1 ek. liszt, 1 ek. mastermix, 1 marék mandula.

Így készül: a tojást habosra keverem a xilittel, vaníliával. Hozzáadom a túrót, vajat, majd a  rummal, citromlével, reszelt citromhéjjal szintén elkeverem. Beleszitálom a liszteket, kivajazott gyümölcstorta formába öntöm. A tetejét cikkekre vágott lilafügével kirakom, művészi kuszaságban elszórom rajta a mandulákat és megsütöm. Nem kell forró sütő, elég a 160°C-os, de kb. 30-40 percet kell neki sülnie. Langyosan igazán finom. Persze lehet, hogy elfogult vagyok a mandulánk miatt, de az egészben – a füge után – az a legjobb, ahogy a félig puhult mandulákat rágcsálja az ember. Illatos, látványos és mennyei 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.