Vajas-sajtos kifli

 

Ha már megtaláltam a Parmigianot, akkor mindet fel is használtam. Persze azért is, mert kellett. Gyorsan sütöttem vele illatos kifliket, amikből jó pár adagot lefagyasztottam, aztán valamelyik reggel tökéletes lesz egy bögre tea, vagy tejeskávé mellé.

olyan, de olyan finommmmmmm :))))) sajtos-vajas kifli update-módra

Vajas-sajtos kifli

Ez kell hozzá: végtelen türelem, vagy valami – pl. sajtos rúd sütögetés és főzés – amivel elfoglalja magát az ember, míg megkel a tészta. Szóval: 200 g friss túró, 200 g mastermix, 400 g sima liszt, 10 g szárított élesztő, 1 tk. só, 2 tk. xilit, 2 tojás, 200 g vaj (nem margarin!), kb. 100 g reszelt Parmigiano sajt, 400-450 ml tej.

Így készül: a szárazanyagokat óvatosan összeszitálom. Szigorúan a tál felett, mert a mastermix jobban porol, mint egy százéves perzsa szőnyeg. Az élesztőt is elkeverem benne, mert a szárított fajta nem szeret a tejben felfutni. Legalábbis nem fut olyan jól, mint a friss élesztő. A lisztkeverékhez morzsolom a túrót, majd a közepébe ütöm a két tojás sárgáját, belekockázok kb. 50 g langyos vajat is. A langyos tejet hozzácsorgatva, géppel szép, fényes tésztát dagasztok belőle. Lefedem a tálat és kb. egy órán keresztül mással foglalkozom. Amikor a tésztám kidagadt a tálamból, akkor lisztezett felületre borítom, könnyedén átgyúrom és 4 részre osztom. Az első gombócból kb. 30 cm átmérőjű kört nyújtok, félreteszem. A másodikat szintén ekkorára nyújtom, majd megkenem a langyos vaj negyedével. Picit megsózom és a reszelt sajt negyedével is megszórom. Ráillesztem az első kerek lapot, picit megnyújtom a sodrófával. Ismét megkenem vajjal, megszórom sajttal. Pizzaszeletelővel – persze lehet késsel is – 8 cikkre vágom. Minden cikket kívülről, a széles része felől göngyölök fel a hegyes vége felé. A tésztán közben nyújtok is picit, mintha a kutya fülit húznám meg játékból, szóval óvatosan. Sütőpapírral bélelt tepsiben egymás mellé rakosgatom. A másik 2 tésztagömböccel ugyanígy teszek, így 16 finom, illatos, duci, sajtos kiflim lesz végül. Lehet 16 cikkre is vágni a tésztát, akkor aprókiflik születnek.  Még 25-30 percig kelesztem, akkor lekenem tojással, vagyis a fehérjével,  maradék sajtot csippentek rá és kb. 175-180°C-os sütőben megsütöm. Nekem még volt egy maradék fél felvert tojásom, azt is a fehérjéhez kevertem, úgy kentem le. Nagyon finom illata van sülés közben, de az íze sem megvetendő. Persze melegen a legfinomabb, de csak óvatosan!

Szokásos tipp: jól dolgozzuk ki a tésztát. Én csak akkor hagyom abba, amikor már látom a sikérszálak nyúlását. Ez géppel kb. 4-5 perc dagasztás. Ezután hagyjunk elég időt az élesztőnek, a mastermixes lisztnek – és magunknak – a keléshez. És csak nyugi: a mastermix miatt sárgább a tészta a ,,simánál”, nincs semmi baja. Utána már minden csak laza csuklómozdulat, szinte gyerekjáték Itt a vége, fuss el véle, aki nem hiszi, járjon utána!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük