Raffaello krémes szelet – szülinapra

 

Apácska szülinapja volt tegnap. Igen, ő is őszi gyerek. Mivel egy céges hétvége elrabolta őt, így pénteken csináltam neki ezt a sütit. Mert tudom, hogy imádja a raffaellot. A torta kettőnknek túlzás lett volna, de majd a családi köszöntésre lehet, hogy készülök olyasmivel. Merthogy Apácska testvérével – ikrek ugyanis – együtt hárman leszünk felköszöntve. Utána gondolom a család másik felével is lesz köszöntés, mivel az én tesóm is szeptemberi, így ilyenkor bőven van mit ünnepelnünk. Szóval mindenkinek – utólag és előre is  – boldog fülinapot kívánok!

raffaello krémes szelet - mert tudom, hogy a szerelmem szereti :)))))))

Raffaello krémes szelet

Ez kell hozzá:
Tészta: 100 g mastermix, 50 g liszt, 50 g őrölt – liszt finomságú – mandula, 50 g kókuszreszelék, 125 g margarin (legközelebb vaj), 2 tojás, 1/2 cs sütőpor, 3 ek. xilit, 1 kupaknyi rum.
Krém: 1000 ml tej, 7 ek. keményítő, 150 g kókuszreszelék, 100 g őrölt mandula, 1 ek. zselatin, édesítőszer ízlés szerint, 1/4 citrom leve.
Tetejére: 30 g kókuszreszelék.

Így készült: a tésztához megolvasztottam a margarint, és utána mindent összedolgoztam egyszerre. Tepsibe nyomkodtam úgy, hogy legyen kb. 2-3 cm-es pereme is a szélén. Ez tartja majd meg a krémet. Megszurkáltam villával és 180°C-os sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütöttem. Szép világosnak kell maradnia.
A krémhez a tejből kb. 800 ml-t melegíteni kezdtem. Édesítőszerrel és a 150 g kókuszreszelékkel együtt majdnem forrásig melegítettem. Hozzáadtam a mandulát is – én a Lidl-ben veszek ilyen finomra daráltat – és evvel is 2-3 percig főztem. A maradék tejet simára kevertem a keményítővel és a zselatinnal, majd a kókuszos tejhez kevertem. Pár perc alatt szép puding sűrűségű lett. Ekkor az egészet ráöntöttem a tésztára és szépen elsimítottam a tetejét.
A palacsintasütőt felforrósítottam, levettem a tűzről, beleszórtam a 30 g kókuszreszeléket és gyors mozdulatokkal elkevertem. Nagyon hamar pirul! A pirított kókuszt rászórtam a krém tetejére. Amikor langyosra hűlt, hűtőbe tettem. Frissen is jó, de a hűtőben  éjszakázás kifejezetten jót tesz neki! A szülinapi fílinget végül egy kis tejszínhab adta meg neki, de anélkül is finom és krémes.

isteni a pirított kókusz a tetején :))) nyamm

Még egyszer boldog fülinapot Apácska és Gabi!

7 Comments

  1. BodzaBlog

    Küldi: Anna • Ekkor: 2011. 09. 18. 23:34
    Boldog Szulinapot az unnepelteknek,nagyszeru ez a szelet,paleonak is megfelel,de mi a mastermix???

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Anna 🙂 Köszönjük a köszöntést. Nem hiszem, hogy megfelel a recept a palonak. Eleve tartalmaz tejet, méghozzá sokat, és persze lisztet is, ami ugyan csak 50 g az egészben, de az már nem felel meg a paleo étkezés elveinek. Szendi Gábornak van egy blogja, ő írta a Paleolit táplálkozás című könyvet, nála tudsz erről bővebben olvasni. Az mm a master mix, ami egy szénhidrátcsökkentő keverék. Ezt viszont, mivel update életmódot folytatunk, minden olyan ételhez használom, amihez lisztet is. Norbi update pékségekben beszerezhető, a liszttel fele-fele arányban keverve az étel szénhidrát tartalmát kb. felére csökkenti. Így a ch (szénhidrát) lassabban is szívódik fel, kisebb az étel GI-je (glikémiás indexe), nem emeli meg a vércukorszintet. Nem keletkezik ,,inzulinfröccs” a szervezetben és így nem fog válaszként zsírban energiát raktározni. Evvel kapcsolatban szívesen ajánlom Schobert Norbert ,,A kövér ember nem bűnös” c. könyvét a figyelmedbe. Ez nem reklám, de abban keményen, mellébeszélés nélkül minden le van írva, ami evvel és a tévhitekkel kapcsolatban fontos tudnivaló. 🙂
    • Ekkor: 2011. 09. 19. 7:41

    Reply
  3. BodzaBlog

    Küldi: erdeitunder • Ekkor: 2011. 09. 25. 19:40
    Boldog születésnapot! Egész jól néz ki, csak sajnos annyira szeretem a kókuszt, illetve a raffaello-t, hogy nem nagyon volna mérték… 🙂
    Csak egy kérdés – érdemes megvenni Norbi könyvét? Úgy hogy az előzőket olvastam?

    Reply
  4. BodzaBlog

    Köszönjük a köszöntést 🙂 Hát igen, ez már a kísértés kategória :))))) Hétvégén ismételtem, nagyobb tepsiben, és megint jó lett. Szóval ne fogd vissza magad, lehet sokszorozni az adagot, akkor sem fog megmaradni :)• Ekkor: 2011. 09. 25. 22:01

    Reply
  5. kaju

    Szia!! Nagyon tetszik a recept, én is születésnapra szeretném megcsinálni. A kérdésem az lenne, hogy a bizonyos mastermix helyett lehet e kókuszlisztet vagy sima lisztet használni, ha igen milyen súlyban?

    Reply
    1. BodzaBlog (Post author)

      Szia kaju!

      Igen, nyugodtan változtathatsz rajta, bármilyen szénhidrát csökkentett liszt jó a mastermix helyett, vagy az általad felsoroltak is jók azonos mennyiségben. A sima liszt helyett esetleg darált zabpelyhet ajánlanék, de természetesen sima liszttel is meg lehet csinálni.

      Reply
  6. kaju

    Szia! Nagyon köszönöm a válaszod. Reg-enor diétán vagyunk, de az ünnep nem lehet teljes sütemény, ill. torta nélkül. 🙂 Még egyszer nagyon köszönöm

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.