Kalácsok és az elfelejtett mazsola

 

Ahogy múlik a nyár és a tikkasztó hőség, úgy tér vissza a stresszoldó-sütögető kedvem.
Szeretem az őszt, talán azért is, mert őszi születésű vagyok. Ilyenkor már minden olyan érett, nyugodt, simulékony. Melegen süt a nap, de már nem éget, ha kifekszik az ember, akkor csak úgy simogatja, ellazítja és energiával tölti fel. Nem a nyári kapkodós, forróság elől menekülős napok már ezek, hanem édesek, szinte már giccsbe hajló színekkel telítettek. Csak az jut eszembe, ahogy hétvégén reggelente ácsorgok az erkélyen, hogy simogatós. De ezt be is kell tudni fogadni. Márpedig én szeretem a simogatást.

Gondolom az eszem is máshol járhatott ma, amikor a kalácsokat csináltam, mert pl. a mazsolát úgy kihagytam, mintha azt fel sem találták volna. Pedig én nagyon-nagyon-nagyon szeretem a mazsolát a kalácsban. Na mindegy.

update kalácsok - csak a mazsola! az hiányzik nagyon! :))

Kakaós és fahéjas kalácsok – U1

Ez kell hozzá: 200 g mastermix, 300 g sima liszt, 10 g szárított élesztő, kb. 500 ml langyos tej, 200 g margarin, 2 tojás, csipet só, 10+4 ek. xilit, 1 kupaknyi rum, reszelt citromhéj.

Így készül: a lisztet, mm-et, élesztőt, sót, 10 ek. xilitet összeszitálom. Hozzáadom a 2 tojás sárgáját, 100 g olvasztott margarint, a rumot és a langyos tejet. Az egészet robotgéppel szép fényesre dagasztom. Letakarva 1 órát kelesztem. Akkor 4 részbe vágom a tésztát. Egy gombócot kinyújtok kb. 20×25 centisre, félreteszem. Kinyújtom a következőt. Megkenem olvasztott margarinnal, megszórom keserű kakaóporral és 2 ek xilittel. Ráteszem az előzőleg kinyújtott lapot, nyújtok rajta egy icipicit, majd azt is megkenem olvasztott margarinnal. (legközelebb ezt is megszórom kakaóval) A két szélét behajtom picit, majd az egészet feltekerem. Kikent-kilisztezett formába teszem kelni. A másik 2 tésztagombóccal ugyanígy teszek, csak azt fahéjjal szórom meg. És ha nem felejtettem volna el, akkor itt szórtam volna meg jó adag mazsolával is. Na mindegy, majd legközelebb. Ezt is bepakolom a másik formába és letakarva 45-50 percig kelesztem őket. Akkor mindkettőt lekenem a tojásfehérjével és 170-180°C-os sütőben szépen megsütöm őket.

Amit másképp csinálnék: margarin helyett csakis vajat használnék és a tésztába többet is tennék. Nem felejteném ki a mazsolát, és ráadásul két rétegben szórnám meg kakaóval és fahéjjal, úgy tekerném fel őket. Sütnék diósat is, amihez már meg van rendelve a dió :)) Tavaly nagyon szerettünk mindenféle diós dolgokat, így idén 5 kg-ot rendeltem, hogy egy évig kitartson. Bérfagyasztást majd anyutól kérek, persze dióért cserébe :)))

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.