Fügés – citrompudingos tortácskák

 

Szeretem a fügét, leginkább a lila fügét. Nem csak édesen tudom elképzelni. Pl. egyik nap teljesen rabul ejtett Sherpa műve, aki piszke útmutatása alapján kéksajtos tortácskákat készített fügével és dióval. Még az is lehet, hogy lekoppintom a maradék fügével hétvégén.
Addig is megleptem magunkat egy kis fügés finomsággal. És valóban az lehet, mert apácska is egészen odavolt tőle 🙂

a lila füge nem csak finom, hanem gyönyörűséges is :))))

Fügés – citrompudingos tortácskák

Ez kell hozzá: 100 g mastermix, 50 g liszt, 50 g őrölt – liszt finomságú – mandula,  150 g  vaj, 1 tojás, 1/2 cs sütőpor, 3 ek. xilit, 1 kupaknyi rum, 1 cs, vaníliás puding, 500 ml tej, 1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve, 4 lila füge.

Így készül: A száraz anyagokat csipet sóval összekeverem, majd a vajat belereszelem vagy kockázom és gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát. Kis formácskákat bélelek ki vele. Ebből a mennyiségből nekem 8 kis tortácskám lett. Sütőlapra tettem volna, ha lenne olyanom, de ennek hiányában egy tepsibe pakoltam őket és megsütöttem. Kb. 10-12 perc alatt sültek meg. Közben a pudingot megfőztem és amikor már besűrűsödött, csak akkor kevertem hozzá a citrom lereszelt héját és a fél citrom levét. Nagyon pikáns lett és így nem lett túró a tejből sem. A fügét óvatosan megmostam, félbe vágtam és a felek közepéről csinos szeletkéket vágtam. A tortácskákat megtöltöttem a citromos pudinggal, ráültettem, picit belenyomtam a fügeszeleteket. Kész is 🙂 Igazán egyszerű, ahhoz képest, hogy puccosnak látszik.

Lecsattogtam a házunk elé, ahol nő egy fügefa. Zöld fügét terem. Nem látom, hogy bárki is foglalkozna vele, de ő erre fittyet hányva évről-évre terebélyesedik és jelentős mennyiségű fügét terem. Jól érzi magát, na. Kicsit félve szedtem le róla három levelet, mert a ,,nyanyák” persze szemmel tartják az ablakukból. Egyszer megközelítettük Apával, pár éve. Majdnem a frász tört ki, mikor egy hang ránkripakodott, hogy húzzunk el onnan, mi huligánok. Pedig ha másra nem, hát arra jó lenne, hogy aszalt fügát csináljon belőle az ember. Szerintem most parlagon hever a téma… sajnos. De ez van, mert úgy látszik a fa mégiscsak valakiké: a nyanyáké

4 Comments

  1. BodzaBlog

    Küldi: piszke • Ekkor: 2011. 10. 01. 10:50
    Nagyon gyönyörűek lettek, és mivel Sherpánál csak beregisztrálva lehet kommentelni, ahhoz meg lusta voltam, és kérte a fügés receptnél, hogy írja meg kommentben, akié a recept eredetileg, mert már nem tudja, honnan vette, akkor inkább ideírom, hogy nálam látta…:))

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia piszke 🙂 Megnéztem és nálad még szebbnek, csinosabbnak láttam. Fantasztikus ötlet, biztosan ki fogom próbálni. :)• Ekkor: 2011. 10. 01. 12:09

    Reply
  3. BodzaBlog

    Küldi: Mézesélet • Ekkor: 2011. 10. 13. 22:09
    Meseszépek ezek a totácskák:) Annyira szépek a színek, hogy “az csak na”:)

    Reply
  4. BodzaBlog

    Köszönöm. A túrós-fügés viszont sokkal de sokkal finomabb volt. 🙂 Hálás dolog a füge: szép is, finom is. Jó vele dolgozni. Láttam te is szereted :)• Ekkor: 2011. 10. 16. 14:04

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.