Van, ami úgy jó, ahogy – juhtúrós kőrözött – U1

 

Szóval igen, van, amit sosem csinálnék másképp, nem kísérleteznék vele, mert úgy jó, ahogy tanultam. Ahogy anyutól láttam, ellestem. Ahogy a receptet örököltem.
Gyerekként nagyon, de nagyon szerettem az anyu-féle juhtúrós kőrözöttet. Semmi bonyolult és mégis tökéletes ízharmónia. Aztán egyszer már felnőttként vettem egy adag juhtúrót csak úgy, hogy ebédre zsömlével és paradicsommal megegyem. A pultban jól nézett ki. Az ebédlőben kibontva…. nos, izé…
Nagyon érzékeny a szaglásom, ami sokszor jó. De rosszul vagyok a kecske- és a birkaszagtól. Egy pillanat alatt olyan hányinger tud rám törni, hogy az a csoda, ha kibírom. Szóval annak a juhtúrónak iszonyatosan birkaszaga volt, ott is hagytam érintetlenül, illetve valaki felajánlotta, hogy ha én nem, akkor majd ő a magáévá teszi. Tegye… Úgy elvette a kedvem az az adag, hogy évekig, már lehet, hogy több is, mint 10 éve, nem vettem juhtúrót.
A héten egyik nap viszont a boltban láttam. Friss volt, krémes, valamiért nagyon megkívántam. Lelki szemeim előtt juhtúrós sajtos rudak jelentek meg. Vettem belőle húsz dekát, de előbb kértem az eladót, hadd szagoljam meg. Biztos hülyének gondolt, de aztán  hazahoztam a zsákmányt. Itthon sem volt állat-szagú és ennek nagyon örültem. Akkor jutott eszembe, hogy nem is sajtos rudat kellene belőle csinálni, hanem anyu-féle kőrözöttet. Van minden: juhtúró, vaj a hűtőben, hagyma, és petrezselyem is van az erkélyen.

anyukám-féel isteni, juhtúrós kőrözött - nagyon-nagyon finom!!!

Juhtúrós kőrözött

Ez kell hozzá: 200 g friss juhtúró, 200 g puha vaj, 1 közepes vörös- vagy lilahagyma, 1 csokor petrezselyem.

Így készül: a juhtúrót és a vajat tálba teszem. A hagymát apróra vágom, a petrezselymet felaprítom. Villával az egészet jó alaposan kikeverem, dobozba, majd hűtőbe teszem. Update kenyérre kenve ehető. Sózni nem szabad!

Mióta Apácskával együtt vagyunk, sosem csináltam. Azért félszegen megkérdeztem tőle, hogy szereti-e? Azt mondta igen. De hogy ennyire bejön neki, nem hittem volna. Egy adagot elvittem belőle reggelire én is, a nagyobb része a dobozban maradt. De ő azt mind elpusztította reggelire! :))) Azért talán akkora mennyiségben nem volt update, de meg lett bocsátva, mert aznap éppen edzésre is ment, szóval ledolgozta egészen biztosan. Anyukám egyébként sima vöröshagymával készíti a mai napig, csak most a lilához volt kedvem. Azóta megint vettem juhtúrót, és megint kőrözött lett belőle, de  vöröshagymával. Érdekes, hogy Apát mennyi ,,zőccséggel” meg lehet etetni újabban

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük