Túrós update kuglóf

 

Jól jött már egy hűvösebb nap. Egyből kedvem támadt egy kis sütögetéshez. Még reggel kivettem egy csomag túrót a fagyiból, aztán míg kiolvadt, volt időm gondolkodni, mi legyen belőle. Azt tudtam, hogy kuglófot fogok sütni, de az édes mellé sósat is akartam csinálni, hogy legyen reggelire valami finomság a jövő héten.

update túrós kuglóf - isteni illatokkal! :)

Túrós update kuglóf

Ez kell hozzá: 350 g túró, 2 egész tojás + 4 fehérje, 4 ek. xilit, 250 g margarin, 150 g mastermix, 100 g finom liszt, fél-fél marék mazsola és aszalt áfonya, 1 citrom lereszelt héja, 1 tk. rum, 1 sütőpor, csipet só. Egy kis margarin és morzsa a formák kikenéséhez és megszórásához.

Így készül: a szárazanyagokat összekeverem. A langyos margarint habosra keverem a xilittel, majd az egész tojásokkal, végül hozzáadom rumot, citromhéjat, csipet sót, a mazsit és az áfonyát is. A 4 fehérjét kemény habbá verem. A sűrű túrós keverékhez előbb az összekevert lisztkeveréket keverem, amitől jó sűrű lesz. Ezt a felvert fehérjével lazítom, de nem kell önthető állagot kapni. Ezután belekanalazom a formákba – nekem egy nagyobb és egy kisebb kuglóf formám is kellett hozzá – kb. háromnegyedig. Eligazgatom, az aljukat megütögetem, majd előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 40-45 percig sütöm. Tűpróba! Ha már nem ragad, akkor kicsit hagyom hűlni a formában, majd rácsra borítva megvárom, míg teljesen kihűl. Opcionálisan lehet rá szórni porrá darált xilitet, vagy cukormentes csokimázzal bevonni. De magában is nagyon-nagyon finom. Persze cicomázva egy bármilyen ünnepen is megállná a helyét.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.