Túrós-sajtos kifli – U1 | BodzaBlog









Túrós-sajtos kifli – U1

 

Van valami jó a vasárnap reggelekben. Amikor az asztalnál ülve markolom a teásbögrémet és bambán bámulok ki a konyhaablakon a távoli, budai hegyre, amikor még nem zümmög a város. Tulajdonképpen vissza is fekhetnék, de élvezem, hogy reggelre lehűlt az idő, pár bárányfelhő úszkál az égen és a tegnapi szél után mindent vakítóan kristálytisztára pucolt az éjszaka. Jól esik a városi csend.
Ennél nagyobb csendet is el tudnék képzelni, mégis van valami bájos a locsolóautó csobogásában, és a buszok morajában. Ezért gondolom, hogy ez a városi csend. Sóhajjal nyugtázom, hogy megint nem lettünk milliomosok, mert elfelejtettem lottót venni. Megígérem magamnak, hogy majd jövő héten biztosan veszek, hátha. Mosolygok a reményhalon.
Aztán megcsinálom a reggelit, amit egyedül eszek meg, mert Apát még hagyom aludni. Úgysem nagyon tud ilyenkor az allergiája miatt szegénykém. Csendben molyolok, olvasgatok, kapcsolgatom a csendes tévét, töröm a fejem, mit is süssek ma. Nyughatatlan vagyok, mert tegnap azért főztem meg mára is, hogy ma ne legyen dolgom a konyhában. De persze nem bírom ki…

ez a vég.... mennyei illat és látvány :)))) pedig update!

Túrós-sajtos kifli – U1

Ez kell hozzá: 150 g túró, 200 g mastermix, 300 g sima liszt, 2 tk. só, 1 tk. xilit, 1 cs. szárított élesztő, 100 ml tej, 50 ml olaj, 50 ml kefír, 50 g vaj (vagy margarin), 150 g reszelt sajt, 1 tojás a kenéshez (mondanám megint, hogy fél tojás, de hát…), 16 csipet mák és 8 nagy csipet szezámmag.

Így készül: kell hozzá ihlet. Ha ez meg van, és már lelki szemeink előtt látjuk a végeredményt, akkor jó úton járunk.
Először az élesztőt a langyos, xilites tejben felfuttatom. Gondolom menne ez xilit nélkül is, csak még nem próbáltam. A liszteket összekeverem a túróval, 1 tk. sóval, hozzáadom a kefírt, az olajat, majd az élesztős tejet és szép, sima, egyenletes gombóccá dagasztom. (persze géppel, elvégre vasárnap van 🙂 ) A tálat lefedem és egy órára magára hagyom benne a túrós tésztát. Közben megcsinálom a kuglófokat is.
Ha a tészta megkelt, legalább kétszer akkora lett, mint eredetileg. Lisztezett felületen 4 egyforma gombóccá gyúrom. Egy gombócot jó nagy körré nyújtok, félreteszem. A következő gombócot is akkorára nyújtom, megkenem a puha vaj felével, megsózom – lehet lenmagsó is, avval is finom lett – és ráteszem az első kerek lapot. Együtt is nyújtok rajta egy kicsit, majd 16 cikkre vágom egy pizzaszeletelővel. Minden háromszög széles felébe csippentek egy jó adag reszelt sajtot, és onnan kezdve szorosan, befelé feltekerem. Közben picit nyújtok is a tésztán. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket. A tészta másik felével ugyanígy teszek, de csak 8 részre vágom, hogy nagyobb kifliket kapjak. Előbbiek a csipegetősek, utóbbiak a reggelire valók.
Mire a kuglófok megsülnek, pont jól megkelnek a kiflik a tepsiben. Felvert tojással mindet megkenem, az apraját mákkal, a nagyobbakat pedig szezámmaggal szórom meg. 180°C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt sültek meg. Alig tudtuk kivárni, hogy haraphatóra hűljenek :)))

Tudom, hogy a mastermix miatt, sosem lesz semmi annyira foszlós, mint a sima liszttel, de ezt most sem bánom. Mert ez a kifli annyira, de annyira könnyű lett, olyan finom, hogy magam is elámultam rajta. Az alja picit ropogós, a többi része pedig pille könnyű és puha. Jó kontraszt rajta a mák látványra és élményre is. Mármint harapás-élményre

5 Comments

  1. BodzaBlog

    Küldi: Landi (erdeitunder) • Ekkor: 2011. 09. 12. 18:55
    Szia, mi újság, szeptemberben nem eszünk? 🙂 Kellemes hetet 🙂

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Landi 🙂 Klassz ez a név! :)) De igen, eszünk. Egész nyáron dolgoztunk, így most voltunk szabin, szeptember elején. Kellemes volt, bár rövid, mint a nyúlfarok. Már éppen belejöttünk a pihenésbe és hipp-hopp vége is lett. Mindjárt mutatok egy kis nasit és ha lesz időm, akkor majd élménybeszámolok is erről-arról. Jó, hogy már hiányoztam, ez simogatja ám a blogger lelkét :))))))• Ekkor: 2011. 09. 12. 20:51

    Reply
  3. BodzaBlog

    Küldi: erdeitunder • Ekkor: 2011. 09. 12. 22:27
    Köszi 🙂 A sajátom:) Örülök hogy jól éreztétek magatokat, kell az sokszor, nem lehet folyton csak dolgozni, még megunja az ember.

    Reply
  4. Katika

    A Xilit nem ad tápanyagot az élesztőnek, tehát nyugodtan mehet a tejjel való élesztés 🙂

    Reply
  5. BodzaBlog

    Szia Katika! Jó néha a kommentek miatt visszaolvasni egy-egy receptemet. Így látom, mennyit fejlődök időről-időre. Igen, ma már nem is erőltetem sem a xilitet, sem a xukort a kelt tésztáknál. Hagyom dolgozni az élesztőt, hogy a lisztből és tejből nyerjen ki magának cukrot. Ma már tudom, hogy minden konyhai tevékenység alapja a türelem, abból kell a legtöbb. A többi már gyerekjáték 😉 (megjegyzem, hogy képviselőfánkot mai napig nem tudok/merek sütni, pedig nagy kedvencem ;DDD )

    Reply

Hozzászólás a(z) BodzaBlog bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.