Mákos csík – U1

 

Szombat reggel nem ébredtem túl korán, de jó kedvem lett. Totál nosztalgikus hangulatban arra gondoltam, hogy vasárnapra lasagne-t vagy bolognait kellene csinálni. Végül odaálltam Apácska elé és azt mondtam, hogy döntse el: ma mákos csík és holnap lasagne vagy bolognai jó lesz-e? Inkább örülnék, ha lasagne-t választana, az sokkal kompaktabb, jobban lehet pakolni. Mondott valami lekváros meg diós tésztákat, de kivédtem: lekvárost nem szeretem, én amúgy rakott karfiolt eszem, amit meg ő nem szeret, dió meg úgy elfogyott pár hónapja, mintha sosem lett volna itthon. Kapni most nem lehet csak tavalyit, meg daráltat, ami cukrozott, szóval szeresse a mákos csíkot :))) Finoman meggyőztem, hogy az lesz, amit akarok, de azért éreztettem vele, hogy számítok a véleményére. Trükkös, mi? Én csak desszertnek ettem egy kis mákos csíkot, de elaléltam, olyan finom lett.

igazi mákos csík :))))) ez a csík szó most valamiért nagyon tetszik nekem. Csík csík csík csík csík csík :))))

Mákos csík – U1

Tészta: ha csak a csíkhoz, akkor 100 g liszt+ a nyújtáshoz is kell pár deka, 100 g mastermix, 1 mk. só, 2 tojgli. (más néven tojás, bár egyszer idetalált már így a gúgli a Bodzára :))) ), víz, olaj.
Szórvány: mák és xillit összedarálva, illetve opcionálisan egy kis por alapú édesítő, akinek nem elég édes a mák.

Készítés: na igen, kell egy tésztagép, bár anélkül is meg lehet csinálni – gondoljunk nagyanyáink cérnametéltjére is akár- , csak macerás. Mindenesetre részemről géppel történik a gyártás, ha már van.
A lisztet és a mastermixet óvatosan összeszitáltam a sóval. (Utálom egyébként, ahogy porzik és száll mindenfelé a ,,mami”, még szélcsendben is, és sunyin rátelepszik a dolgokra.) Beleütöttem a közepébe a 2 tojást, amik szép nagyok voltak. Kézimixer dagasztókarjával összedolgoztam. Olyan nagy tojglik voltak, hogy nem kellett víz a tésztához, de ha valakinek túl száraz, picit adhat hozzá. Jól összedolgoztam az egészet, majd még lisztezett szilikon lapon (vagy nyújtódöckán, akinek az van, bár nekem is, de folyton pakolni kell és az is csak macera) szép és egyenletes gombóccá formáztam. Fél órára eltettem pihenni, letakarva egy fedeles edényben.
Felszereltem a tésztagépet a pultra, majd nyújtáshoz előbb csak a tészta felét vettem el belőle. Beliszteztem. A metódus kb. a következő: 1-es fokozaton 10-15x tekerem át, mindig hosszában, vagy keresztben hajtva rajta egyet, és ha kell, picit meglisztezve. Ha túl nedves a tészta, akkor ragad és szakad. Aztán 2-es fokozaton 2-3x, majd sorban a 3-4-5-6-7-es fokozatokon csak egyszer tekerem át, mert addigra szép egyenletes és sima a tésztám. A 7-es fokozat után a csíkgyártó adapter fölé lógatom a tésztát és avval felcsíkoztatom. Tálcán hagyom szikkadni, de a csíkokat széthuzigálom. Ha meg nem lisztezem be nagyon, akkor kifőzés előtt még egyszer széthuzigálom, amihez segítséget kérek Apától.
Bő, sós, lobogó forró vízben kb. 3-4 perc alatt kifőzöm, tálba teszem, olajjal picit meglocsolom és rengeteg mákkal szórom meg.

Biztosan ezt is lehet turbózni, de nem érdemes. A mákos csík, az csak ennyi. De mennyei!

update széles metélt, más néven csík tészta :)))))))))

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük