Chilis csirkeszárnyak szezámmaggal – U1 | BodzaBlog









Chilis csirkeszárnyak szezámmaggal – U1

 

Szerintem a csirkeszárny az egyik legjobb haverok-buli-kaja. De ha csak ketten vagyunk, akkor is jó egy nagy adagot sütni belőle, mert ez még másnap is finom tud lenni. Amikor ilyen fejlövésem van – mármint, hogy csirkeszárnyat akarok cupákolni és igen, a végét, ami megsült, lerágni – akkor mindig valami jó kis pácot keverek hozzá. Most chiliset.

chilis csirkeszárnyak - isteni ördögfülekkel, amiket csupa élvezet elrágcsálni :))))))))))) ugye?

Chilis csirkeszárnyak  szezámmaggal – U1

Ez kell hozzá: 20 db csirkeszárny, szójaszósz, chiliszósz, halszósz, édes szójaszósz, olaj, őrölt gyömbér és fokhagyma, update ketchup, szezámmag.

Így készül: a szárnyakat nagyon alaposan megpucoljuk, lemossuk. A páchoz valókat tetszőlegesen összekeverjük, ezért nem írtam mennyiséget fentre. Azt tudom, hogy ehhez a mennyiséghez kezdetnek mindenből 2 evőkanálnyit tettem, mártáskeverővel simára kutyultam. A szezámmagot is belekevertem. Aztán persze még ebből-abból, hogy sósabb, vagy csípősebb legyen, tettem hozzá amit kívánt(am).
Ezután a csirkeszárnyak kb. egy fél órát csücsültek benne, jól rájuk tapicskoltam a pácot. Papírral bélelt – nanáhogy, elvégre még akarom használni – tepsibe szépen sorba raktam őket. Forró sütőben, szabadon, takarás nélkül sütöttem meg őket, hogy legyen mit rágni rajtuk.
Amikor megsült, kicsit hagytam hűlni. A körete darabokra vágott jégsaláta. A saláta ,,dresszingje” maga a pecsenyelé lett, ami minden finom ízt magába gyűjtött és kellően ragacsos is volt, jól tapadt a salátára.

Tudom, hogy az édes szójaszósz nem update, de pont abból nem volt olyan nagy mennyiség, hogy kiverje a biztosítékot. Akinek ez sok, hagyja ki belőle. De akkor hol marad a ragacs? Amit olyan jóízűen lehet lenyalogatni az ujjainkról? Ráadásul a kis ördögszarvacskákat még jobban esik elropogtatni, ugye?

Másnap Apának az alábbi körettel tálaltam:

Forró wokban kb. 3 ek. olajat forrósítottam. Közben leheletvékonyra vágtam egy fokhagymagerezdet. Az olajba őrölt gyömbért és késhegynyi chilit szórtam. Apukája termesztette, méregerős, de csak gondolatnyi került bele. Szép sárga lett tőle az olaj. Ebbe aztán beleszórtam a vékony szeletke fokhagymákat, majd egy-két kavarás után tettem bele a fent említett szószokból, kivéve a ketchupot. Előre beáztattam forró vízbe egy marék fafül- és shitake gomba keveréket, másik edényben pedig 50 g üvegtésztát. A forró szószba beletettem a gombákat, majd kb. 100 g fagyasztott, darabokra tört ceruzababot, illetve 1 ek. szezámmagot. Pár percig pirítottam, végül hozzáadtam a leszűrt üvegtésztát és még egy kis chiliszószt a színe és íze kedvéért. A végén pedig egy üveg szójababcsírát is hozzákevertem. Leírmi sokáig tart, megcsinálni kb. 5-6 perc alatt meg lehet. Tányérra szedtem, a tetejére pakoltam még pár csirkeszárnyat és kész. Apa teljesen odáig volt érte és ez nekem minden munkát  – még ha csak 5 perc is – megér.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.