Balzsamos-bazsalikomos pirított pulykamáj

 

Ritkán eszünk májat, épp nemrég kérdeztem Apát, hogy lenne-e kedve. Akkor nemet mondott. De amikor tegnap vásárolni voltam, meseszép és friss pulykamájat láttam. Fél kilót vettem csak belőle, de nem bántam meg.
Mostanában, hogy mellőzzük a hagyományos köreteket, próbálok valami extra kis bolondságot, egy kis csavart vinni a hagyományos ízek mellé. Az ugyebár szentháromság, hogy máj nem létezhet bors és fokhagyma nélkül. Még a mézes sem 🙂 De úgy gondoltam, hogy ez a pulykamáj elbír még egy kis extrát. A végeredmény szuper finom, pikáns és emlékezetes lett.

balzsamos-bazsalikomos pirított pulykamáj - isteni eledel :)))

Balzsamos-bazsalikomos pirított pulykamáj – U1

Ez kell hozzá: 500 g friss pulykamáj, 2 lilahagyma, só, bors, fokhagyma, balzsamecet esszencia, görögbazsalikom, egy pici olíva a sütéshez.

Így készül: a májat megtisztítottam, serpenyőben az olajat megmelegítettem és abba óvatosan beletettem. A kerámiaserpenyőmbe – illetve ez a wok méret – alig kell némi olaj, kb. 2 szűk evőkanálnyi is elég volt. Amikor máj picit összehúzta az olaj a májat, akkor a közben csíkokra vágott hagymát is rátettem. Borsoztam, kis fokhagymát nyomtam rá. Közepes lángon sütögettem pár percig, majd megfordítottam a májakat. Eközben pici görög bazsalikomot apróra vágtam és megszórtam vele. (Most jut eszembe, hogy egy adag már megszáradt, akár morzsolhattam is volna bele egy kicsit.) Addig sütöttem, míg már nem volt véres a leve és a hagyma is kellően megsült. Végül nagy lángon egy perc alatt pirítottam rajta egy kicsit, vagyis zsírjára sütöttem. Kb. 1 ek. balzsamecet esszenciával meglocsoltam és elzártam alatt a tűzhelyt.
Tálba szedtem a hagymát, arra ültettem a pirított májakat, óvatosan megsóztam és görög bazsalikommal díszítettem. Amit utána persze jól megettünk

Szeretem a zsenge májat, de nem szeretem, ha véres. Apa is mindig kihangsúlyozza, hogy a puha májat szereti, a csizmatalpat nem. Eltalálni, hogy mikor lesz éppen jó, szerintem bűvészmutatvány. De most sikerült! A tálban azért látszik a kifolyt leve, de épp ez az: a máj nem maradt már véres. Tiszta elégedett voltam magammal.

Reklám: imádom az olívaolajakat. Most a salátához való mellett egy húsokhoz ajánlott Bertollit is vettünk. Hmmm… nem bántam meg, nagyon finom vele minden húsféle.

3 Comments

  1. 187596

    Imádom a májat s ez csuda jól néz ki:)

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia EGO 🙂 Igazán köszi, próbáld ki, mert sokkal finomabb, mint szebb 🙂

    Reply
  3. 187596

    Én is ettől félek:)

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.