Új konyhai kütyü – kerámia serpenyő

 

Állati!
Meg kell mondjam, hogy még csak egy hete kaptam, de állati klassz vele a sütés-főzés! Semmi sem tapad-ragad sehova. Persze a teflonba sem, de ez valami egészen más élmény.

Az is igaz, hogy már mindent össze-vissza elolvastam róla, mióta először megláttam valahol a neten. Most aztán jött egy alkalom és ezt sóvárogtam. Kedves családom pedig meg is lepett vele. Az ok, hogy az egyik régebbi teflon serpenyőm már nagyon a végét járta. Meg is szabadultam tőle, mielőtt még ő szabadult volna meg a bevonatától.

kerámia serpenyő - mesés a főzés vele :)))

Egyébként maga a serpenyő persze nem kerámia, csak a belső bevonata. Meg is kellett vele tanulni ,,főzni”, mert olyan csúszós a felülete, hogy elsőre simán kikavartam belőle a hagymát is és a gombát is. Most már jól megy minden.
Ma pl. padlizsánt pirítottam benne – több menetben – szezámmaggal és gondolatnyi olajjal. Pirítás után sóztam, borsoztam és granulált fokhagymával megszórtam. Mennyei lett. A színe szép és pirult, a serpenyő pedig szinte tiszta maradt utána. A mérete sem csekély, mert 28 cm az átmérője és legalább 10 cm mély. Szinte elmegy már woknak is, nagyon komoly.

Külön öröm, hogy mosogatni is rém egyszerű. Egyáltalán semmilyen súrolást nem igényel, csak mosogatószeres szivaccsal kitörlöm, kiöblítem és kész. Egyszerűen mesés Csak ajánlani tudom!

5 Comments

 1. Deák Ferenc

  Nyilt lángon is szabad használni, vagy csak indukciós kemencén?

  Reply
 2. BodzaBlog

  Kedves Ferenc! Nekem gáztűzhelyem van. Indukciósról nem tudok véleményt mondani, de evvel tökéletesen kompatibilis 😉

  Reply
 3. John Vilmosné

  Én is vettem kettőt, nem is túl olcsón. Ha jól tudom, mindkettő ‘Bergner” gyártmány (Kína).
  Az eladó különösen a drágábbat nagyon dicsérte. Gondoltam azt próbálom ki először. Azt nem mondta, hogy a gázt közepes lángra kell állítani, de a használati utasításban ilyesmit olvastam, ezért a közepes kapcsolót közepes lángra állítottam.
  Nos, az egyszerű krumplis fasirt sütése, ami eddig kb. 10 percet vett igénybe, most több mint egy órán át tartott. A fasirtok szépen formáltak lettek, de nehezen sültek és tocsogtak az olajban. Így duplán egészségtelenek lettek, valamint sok gázt használtam.
  Arról nem is beszélve, hogy mire mind kisült, szinte már jöhetett volna a következő étkezés….

  Mit csináltam rosszul?

  Reply
 4. BodzaBlog

  Kedves John Vilmosné 🙂 már több tapasztalatom van. Egyrészt kaptam olyan szürke Delimano garnitúrát, amit a Stahl használ. Starter készlet, vagyis egy lábos, egy fazék és egy kis 20 cm-es erpenyő van benne. Teljesen másképp működik, mint a kerámia wok-serpenyőm. Nagyon jó főzelékhez, rizshez használni őket, de pl. a serpenyője nem nyerte el a tetszésemet, mert hamar túlforrósodott és pici is. Vagy már megszoktam, hogy a wokos egy perc alatt átforrósodik és utána kisebbre veszem alatta a lángot, akkor is megtartja a hőt. Anyukámnak pedig a Tescoban vettem klassz almazöld serpenyőt (bordóban is van) nem is drágán, aminek van egy kis súlya, illetve a közepén rücskös a felület. Nagyon jó élmény benne főzni, valóban meg kell tanulni szinte elhagyni a zsiradékot. De éppen ebben látom a rációt: nem a kerámia bevonattal van a gond, hanem avval, hogy milyen vastag az alu öntvény, amiből a serpenyő készül. Ha masszív, erős, súlya is van, akkor abban pl. jobb lehet az olajban sütés, mert egyenletesen osztja el a hőt. Mint pl. a Tefal serpenyőm. Ha vékonyabb az anyag, akkor abban gyorsabban lehet pl. zöldségeket, magvakat pirítani, de hosszú távú sütésre és főzésre kevésbé alkalmasak. A wokos serpenyőmnél én sem szerettem – mert én is sütöttem benne fasírtot – hogy állandóan állítgatnom kellett a gázt. A kicsi szürke serpenyőm nyele is megsínylette a hosszú távú forróságot és bár hőre pirosodik a tövénél, hidegre szürkül, halvány rózsaszín maradt, amikor lehűlt. Ennek azt hiszem az oka a csavar túlforrósodása, ami a nyelet rögzíti 🙂 Termékenként más pl. a kerámia bevonat vastagsága is, amiről leírást nem nagyon találtam egyik terméken sem. Egyenlőre részemről használom ami van, mert szeretem őket, de ha vennék, akkor a tescosat venném. Megnézem majd mi a neve, akkor pontosítom ezt a kommentet, hátha segítség lesz a jövőben. A mostaniakat pedig próbáld úgy használni, ahogy a teflonoskat is használnád: vékonyat pirításra, vastagat sütésre-főzésre. Sajnos egyenlőre nincs jobb ötletem. Köszönöm, hogy elolvastál, gyere máskor is, szívesen látlak 🙂

  Reply
 5. Cserha Lászlóné

  Hűha!!!!!!!!!!!!!
  Elállt a lélegzetem. Nem ismertem Rád, azt hittem rossz helyen járok. Most csak benéztem, de a napokban visszajövök és alaposan szétnézek. Az első benyomás jó, /a régi is tetszett/ legközelebb alaposabban körülnézek.
  Addig is minden jót kívánok……

  Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük