Pikáns paprikás karaj tejszínes gombával – U1

 

Az jutott eszembe, hogy semmi sem jut eszembe. Aztán mikor már eszembe jutott a ,,mit” és a ,,hogyan”, akkor nem akaródzott ezernyóccázperkilóért megvenni a pulykamellet. Ahh… Viszont a szép és akciós karajt annál inkább! Kinéztem egy helyes darabot és rámutattam a hentespultnál. Beosztással él az ember ugyebár, így csak a felét készítettem most így el, de ez is elég lett. Apának nagyon tetszett.
Tehát a vasárnapi menü: gombás paradicsomleves és paprikás karaj tejszínes gombával. Ez lehetne az egyből többfélét műsor is, de nem az. A parilevest maradék húslevesből készítettem, amibe betétnek a gombából vettem el pár fejet és vékonyan szeletelve belefőztem. Szedtem az erkélyen bazsalikomot, azt vékonyan csíkozva beleszórtam. A tejszínes gombához pedig petrezselymet szedtem, aminek a zsenge szárát apróra vágtam – mint a snidlinget szokás – és azt is a levesbe szórtam. Mennyei lett

update menü - akár hétköznapra is: pikáns paprikás karaj tejszínes gombával - igazán mennyei :)))

Pikáns paprikás karaj tejszínes gombával – U1

Ez kell hozzá: kb. 700-750 csont nélküli karaj egyben, 400 g gomba, 250 ml tejszín, 1 cs. petrezselyem, só, bors, 2 fej vöröshagyma, 5 g. fokhagyma, 1 ek. étkezési keményítő.

Így készül: előző nap a karajt hideg vízben a legkisebb lángon felteszem főni. Hogy finom, pikáns íze legyen, a fűszerlabdába az alábbiakat pakolom: szemes feketebors, babérlevélkék, pici kömény, incifinci darabka egész fahéj, mozsárban megtört koriander és borókabogyó. Persze meg is sózom a főzőlét és kb. 2 óra alatt puhára főzöm benne a karajt. Isteni illata van Amikor megfőtt, akkor a lében hagyom kihűlni, vagyis nemes egyszerűséggel elzárom alatta a gázt. Ha már éppen csak langyos, akkor picit leitatom. A levet kiöntöm. Egy üveg vagy porcelán tálban fűszerpaprikát és kevés őrölt borsot összekeverek. Felveszek egy nylonkesztyűt és beleforgatom a paprikába, sőt mindenhol alaposan rátapicskolom, hogy szépen, egyenletesen beborítsa. Fóliával letakarva hűtőbe teszem. Üvegtálat használok, hogy később ki lehessen mosni belőle a paprikát. Tálalás előtt a deszkára folpackot teszek, vagy épp azt, amivel le volt takarva az üvegtálban a karaj. Ráteszem a húst, újra kesztyűt húzok és éles késsel szép vékonyra szeletelem. Aki ügyesebb, mint én, annak egyenletes lesz, nem ilyen kis béna csálé, bár ez az ízén nem ront semmit A folpackos és kesztyűs védelem csak azért volt, hogy ne legyen hetekig piros a döckám és a kezem. Jó a paprikám, ugyanis.

A tejszínes gombához a hagymákat félfőre vágva pici olajon sóval megfonnyasztom, majd rádobom az aprított fokhagymát és a szeletelt gombát. Borsozom, párolom. Ha kész, tejszínnel felöntöm, 5-6 percig főzöm vele. A keményítőt pici hideg vízzel simára keverem, majd a tejszínes gombához keverem. Felaprítom a petrezselymet, beleszórom. Ha kell, utánasózok- és borsozok egy picit. Tányérra szedem, a karajszeleteket ráteszem és tálalom. Kész

6 Comments

  1. martinelli

    Ez nagyon jól néz ki, gratulálok, nekem is megjött az étvágyam!

    Reply
  2. BodzaBlog

    Köszönöm martinelli 🙂 és ha megcsinálod, akkor jó étvágyat hozzá!

    Reply
  3. Mézesélet

    Ez a husi annyira jól néz ki! Mióta feltetted, nem megy ki a fejemből, úgyhogy kipróbálom. Ez lesz a holnapi ebéd:)

    Reply
  4. BodzaBlog

    Szia Mézes 🙂 Hogy sikerült, hogy ízlett a családnak?

    Reply
  5. Mézesélet

    Szia! Nagyon finom volt, köszi a receptet! Máskor is fogom készíteni! Ezek a ma feltett pogácsák is nagyon jól néznek ki! Nekem mostanában nincs sok időm és kedvem főzni:(

    Reply
  6. BodzaBlog

    Nagyon örülök! Ez szuper, tényleg :)) Nekem sem sok a kedvem manapság. Valamiért ez a ,,remek” nyár nem inspirál. Egyfolytában csak aludnék.

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.