Mascarpone krémes kakaós piskóta – U1

 

Amikor semmi nem jut eszembe, akkor körbenézek a hűtőben. Most ezeket láttam: mascarpone – szerencsére 250 g-os kiszerelésekben – tejszín, stb. Tovább nem sorolom, mert sok minden van benne, de most az érdekelt, hogy miből tudnék valami bánatűzőt csinálni ezen az esős napon. Ilyenkor jó, ha valami krémes finomság vigasztalja az embert, ugye? Kis dilemmát az okoz, hogy a mascarpone elég zsíros sajt, de ha csak kicsit eszünk belőle, akkor nem kell a lelkifurdalástól álmatlanul forgolódnunk éjjel.

update piskóta: édes és savanyú - piskóta és citromos mascarpone krém

Mascarpone krémes kakaós piskóta – U1

Ez kell hozzá:
A piskótához: 5 tojás, 1,5 ek liszt, 1,5 ek mastermix, 2 ek. keserű kakaópor, folyékony édesítőszer, 1 tk. sütőpor, csipet só.
Krémhez: 250 g mascarpone, 200 ml tejszín+1 cs. habfixáló (kizárólag lidl-is, mert abban nincsen cukor!), 1 vaníliarúd kikapart belseje, édesítőszer ízlés szerint, 1 citrom reszelt héja, és a levéből kb. 1 ek.
A habhoz: 200 ml tejszín, 1 cs. habfixáló (lsd., mint fent), 2 ek. keserű kakaópor, 1 tk. rum.
A tetejére: cukormentes keserű csoki, vagy keserű kakaópor.

Így készül: nem tudom, ki hogyan süti a piskótát, de csinálja, ahogy szokta. Én a tojásokat szétválasztom, a fehérjét némi édesítővel kemény habbá verem. Utána a sárgákat is édesítem picit, beleszórom a csipet sót is, fehéredésig keverem a kézi mixerrel. A lisztet, mastermixet, kakaóport, sütőport összeszitálom. A kemény habból kicsit hozzákeverek a sárgájához, majd felváltva rászitálom a lisztes keveréket és hozzákeverem óvatosan a fehérjét. Egy kisebb tepsi aljára sütőpapírt vágok, erre öntöm a tésztát. Szépen elterítem, és kb. 170-180°C-os sütőben megsütöm. Most nem cél, hogy magas legyen. Amikor már érzem, hogy jó csokiillat száll, akkor megnézem. Amikor megsült, hagyom hűlni.
A krémhez a tejszínt felverem, a fixálót hozzáadom. A mascarponét a többi hozzávalót is habosra keverem, ehhez adom a felvert tejszínhabot. Rákenem egyenletesen a kihűlt piskótára.
A csokis habhoz a tejszínt elkeverem az édesítőszerrel, a rummal, majd a fixálóval szintén kemény habbá verem. Ezt rákenem a citromos mascarpone krémre.

A tetején a cukormentes csokiból reszelt pillék opcionálisak. Simán kakaóporral is meg lehet szórni. Ilyen helyes kis szeletekre vágva a sütit, 2-3 napra be lehet osztani.

 

4 Comments

  1. Ibolya

    Hmmm…de megkóstolnám!
    Mi lenne, ha mascarpone helyett lecsepegtetett tejfölt tennél bele? Úgy talán kevésbé zsíros. A tejszínnel nincs gond? Az u1-es? Mert az is elég zsíros…

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Ibolya 🙂 Lehetne azt is, bár megjegyzem, hogy az picit savanykásabb lenne. A mascarpone ugyanis tejszínkrémsajt, vagyis tejszínből készül. Gondolkodtam is rajta, hogy vásárolok a tescoban az akciós vödrös tejfölből és csinálok belőle krémsajtot, de nem volt hely a hűtőben, hogy nagy edényt még bepakoljak, amiben lecsepegtetem. Így most evvel készült. Egyébként ami nem tartalmaz ch-t és cukrot, az szinte minden U1-es. Persze csak mértékkel, mint ahogy nem eszünk zsíros döcit sem, ezt sem kell túlzásba vinni. Erre is érvényes, hogy beosztással kell eszegetni :)))

    Reply
  3. 65888

    “Beosztással kell eszegetni :)” már annak aki bírja. Sajnos nekem nem erősségem. viszont kipróbáltam már a tiramisu szerű sütit jól lecsepegtetett tejföllel, de csak akkor volt igazán finom, ha még tettem hozzá egy kis tejszínt is. Tehát van benne valami.
    Csokipille : norbicsokiból krumplihámozóval hamar megoldható. Előtte jól be szoktam tenni a csokit a mélyhűtőbe.

    Reply
  4. BodzaBlog

    Szia tündér 🙂 jó újra itt látni! Egészen leszoktunk a norbicsokiról – ami ugye nem ét – mert egy időben a tecskóban kaptam cukormentes, 70%-os étcsokit. Átrendezték a diabetikus részleget és az a finom csoki eltűnt :((( van más, de sokkal-sokkal kevesebb kakaótartalommal. Éppen azon merengek, hogyan lehetne itthon táblás étcsokit gyártani?

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.