Gomburger :))))) – Gombás burger update buciban

 

Találtam egy guszta receptet itt. Most meg ha megfeszülök sem, lelem. Az ötlet alapján készült a gorgonzolás, grillezett gomba. De hogy valami bonyolultabb is legyen, sütöttem hozzá bucikat és úgy raktuk össze, mint egy hamburgert. Apa szerint gomburger

gorgonzolával töltött, grillezett gomba hamburger buciban - még mindig update

Gorgonzolás grillezett gomba burger buciban – U1

Hozzávalók:
Bucihoz a recept itt: a hamburgerzsemlénél. A változás annyi, hogy fele liszt, fele mastermix a keverék.
Egyebek: 8 nagy fej grillgomba, 6 szál petrezselyem, 150 g gorgonzola, só, bors, 3 g. fokhagyma, jégsaláta, 1-1 közepes fej lila és zsenge vöröshagyma (vagyis idei új, fehér hagyma), 1 kígyóuborka, 1 ek. olíva. Tetszés szerint update mustár, majonéz, kechup.

Készülődés: A bucihoz a szokásos módon összeszitáltam minden szárazanyagot, majd ment a közepébe a tojás, az olaj és a joghurt, végül egy kis langyos víz is. Géppel szép, selymes gombóccá dolgoztam, lefedtem a tálat és jó egy órára magára hagytam. Amikor megkelt, előmelegítettem a sütőt, mert nem volt elég meleg a konyhában. A tésztából 8 helyes kis zsemlécskét formáztam, tepsire tettem és ruhával letakarva még 25 percig hagytam kelni. Akkor egy tojással megkentem, szezámmag hiányában csipet mákkal és nagyszemű sóval megszórtam. 170 °C-os sütőbe tettem és kb. 25-30 perc alatt megsütöttem őket. Rácsra téve hűltek ki. 
A tészta kelesztése közben a gombák szárát kitörtem, apróra vágtam, serpenyőben pici vajjal, sóval, borssal, fokhagymával megpirítottam és a végén apróra vágott petrezselyemmel megszórtam. Közben a gombafejeket megsóztam és papírral bélelt tepsiben egymás mellé tettem. A pirított gombaszárakat visszahalmoztam beléjük, majd a gorgonzolát darabokban a gombákra halmoztam. Jó forró sütőbe toltam (bárcsak grilles lenne, de nem) és 10-12 perc alatt – épp mire a gorgonzolától csalhatatlan lábszag kezd terjengeni a konyhában – megsütöttem. Utána kiszellőztettem.
Tálaláshoz minden zöldséget előkészítek: a jégsalit csíkokra vágom, a hagymákat szintén, de kicsit megsózom és olívával megcsurgatom, az uborkát vékonyra gyalulom. Egy tálban egymás mellé teszem őket, így mindenki úgy pakolja meg a bucikat, ahogy tetszik neki.

Amíg nem ismertem a gorgonzolát, meg nem ettem volna az ennyire penészes, kékkel csíkozott sajtokat. Most is leginkább csak ezt. Frissen egyébként jobban szeretem, mint ahogy a camembert és brie sajtokat is jobban kedvelem, amíg nem másznak és ott maradnak a tányéromon. De igazából nem is tudom, mit lehet szeretni rajta, mert mikor kibontom a csomagolásból, már akkor ismerős az a bizonyos illat, amit én csak lábszagnak szoktam hívni. De akkor az ember bekap egy darabot, és teljesen elvarázsolja az a krémes, édeskés, mégis kicsit éretten-csípős íze. Odavagyok érte, ha egy darab pirítósra kenhetem, vagy gorgonzolás gnoccit, spárgát, karajt, bármit csinálok vele. Szerencsére Apa is szereti, így rendszeres időközönként előfordul nálunk

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.