Fokhagymás-sajtos nokelli – U1

 

Nem, nem írtam el. Apai nagymamámtól mindig így hallottam a nokedlit: nokelli. Mai napig sem tudom, hogy tényleg így szokta-e hívni, vagy mindig csak bohóckodik – ami egyébként családi vonás mifelénk. Pl. van nálunk a nokellin kívül káposztásnyék, mákostástészta, gifli, zsemfel, lavoár, búszúpucsi, és még sorolhatnám. Azért rá lehet jönni, hogy melyik mit jelent, ezek mind félrebeszélésekből lettek és így maradtak. Mamát majd meg kell kérdeznem a nokelliről.

Na szóval, ma egy gyors update nokellit gyártottam, mert van az úgy, hogy még a kecske – alias én – sem kívánom a zöldet. Fura, mi? De persze csak sima nokellit csinálni az olyan snassz… és különben is: igen! A fokhagyma igenis – majdnem – mindenhez illik, csakazértis 

update nokedli: fokhagymásan, tejföllel és sajttal

Fokhagymás-sajtos nokedli – U1

Már az elején bajban vagyok az ,,Ez kell hozzá:”-nál, mert addig tudom, hogy kell 2 tojás, 1 tk. só, és ööö…. fogalmam sincs mennyi liszt és víz. Soha nem mérem ki, csak sitty-sutty bekeverem. Arra figyelek, hogy a liszt és a mastermix 50-50%-ban legyen benne, illetve a sima lisztet most graham liszttel kevertem. Kell még fokhagyma, tejföl és valami jó kis – pl. füstölt trappista, ami most a kedvenc nálam – sajt.

Így készül: Másik nagymamám egyszer azt mondta, hogy a nokedlivel nem kell vacakolni, sőt tilos pátyolgatni és simára keverni! Csak kicsit meg kell pofozgatni, és kész. Hát én ehhez tartom magam: elkeverem a 2 tojást a sóval, aztán elkezdem adagolni a lisztet és a vizet. Az ember tudja, hogy mikor jó a noklitészta. Ja tényleg: még noklinak is szokta hívni a mama! Még az elején belenyomtam 3 naaaagy gerezd friss fokhagymát is, amitől isteni illata lett. Ez még zsenge foki, nem olyan ütős, hogy falhoz csapjon. Vizet forraltam egy nagy lábosban, aztán mikor felforrt, sót dobtam bele és a toszogatómmal beletoszogattam a tésztát a lyukakon át a vízbe.
Amikor feljött a víz tetejére, pár percig kevergetem, majd öblítés nélkül forró olajra – vagy libazsírra – szedem. Fokhagymás tejföllel és reszelt füstölt sajttal tálalom. Mmmm….. fincsi, mi?

Ui.: az jutott eszembe, hogy lehetne ezt kisütött füstölt szalonnával is turbózni, vagy túróval, vagy kapros juhtúróval… de az már egy egészen más étel lenne. Ez így volt jó!  Egyszerű, gyors és finom

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük