Csíkos update kalács

 

Kipróbáltam, hogy ha a sütnivalónak nem a fele, hanem csak a harmada mastermix, akkor vajon mennyire lesz légies az eredmény?
Most már mondhatom, hogy ilyen finom kalácsot talán még soha nem sütöttem. Ettől viszont nem tudom, hogy hányas kódot kellene kapnia? Így inkább reggelire fogjuk megenni.

kakaócsíkos update kalács - illatos-vaníliás is egyben :)

Kakaócsíkos update kalács

Ez kell hozzá: 150 g mastermix, 150 g B l 80 kenyérliszt, 150 g sima liszt, 10 g instant élesztő, 2 tojás sárgája + az egyik fehérje a kenéshez, csipet só, 1 vaníliarúd, 2 ek. natúr tejpor, 50 g vaj, 200 g langyos tejföl, pici langyos víz, késhegynyi aszkorbinsav (nem muszáj, de tovább eláll tőle és nem savanyodik meg. A kenyér sem. És semmi sem 🙂 …nem mintha lenne ideje ilyesmire bárminek is 🙂 ) 5-6 ek. keserű kakaópor, édesítőszer ízlés szerint (kb. 4 ek. folyékony, amit a tejfölben keverek el, és 4-5 ek. por alakú, amivel majd a kakaót szórom meg.), fél marék mazsola (bár ez meg kevés lett, lehetett volna több is.).

Így készült: az összes szárazanyagot összeszitáltam egy nagy tálba.  Ebbe belekockáztam a vajat, kikapartam a vanília magjait és a lisztes keverékhez kevertem, hozzáadtam a tojások sárgáját, a folyékony édesítővel elkevert, langyos tejfölt. Összedolgoztattam a mixer dagasztó karjaival – amik sokkal kitartóbbak, mint én – és csak akkor adtam hozzá egy kis langyos vizet, amikor úgy láttam, hogy szükséges. Egyébként kellett, biztosan a mastermix miatt.
Szép, fényes gömböcöt dagasztottam belőle, kellemesen rugalmasat, amin látszott, hogy már elkezdett dolgozni a liszt és az élesztő. Letakarva 1 órát pihentettem huzatmentes helyen. Nekem fedeles az egyik tálam, de egyébként betettem a mikróba és rácsuktam az ajtót.
Egy óra múlva kivettem a tálból a tésztát, lisztezett lapon – mondanám, hogy döckán, de szilikonlapot használok döcka helyett – kétfelé vettem. Az egyik felét óvatosan tenyérrel kilapogattam kb. 20×25 centisre. Előkaptam egy kis szűrőt és vastagon, egyenletesen megszórtam a kakaóporral. Erre por alakú édesítőszert szórtam és nem sajnáltam, mivel a tészta sem lett túl édes. Rápotyogtattam a mazsolákat, amiből legközelebb bővebben fogok szórni. A tészta másik felét is picit gombócoltam, majd kilapogattam és végül rátettem a kakaósra. Picit összenyomkodtam, de csak érzéssel, mert lelke van! Viszonylag szorosan feltekertem és egy sütőpapírral bélelt (pástétom) formába tettem. Letakarva újra kelesztettem, most kb. 40 percig. Mire szépen kidagadt a formából, addigra a sütőt 180°C-osra előmelegítettem. Elkevertem az egyik tojásfehérjét, megkentem vele a kalácsot és kb. 45-50 percig sütöttem. Amikor betettem, bedobtam a sütő aljába 8 jégkockát is. Az első 15 perc után a sütőt 160°C-osra állítottam. Amikor megsült, a formából kivéve, rácson hagytam kihűlni. Aztán alig vártuk, hogy ezt a vaníliaillatú szépséget meg lehessen kóstolni 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.