Mákos isler – U1

 

Hétköznapokon kicsit nehezebben fogok bele ilyesmibe, de tegnap úgy időzítettem, hogy legyen rá időm. Régóta piszkálta a fantáziámat az isler (ischler), talán épp azért, mert még sosem álltam neki. Csináltam már linzereket máskor is, de direktben islert még nem. Azon az egy dolgon törtem a fejem, hogy dió vagy mandula helyett mit tehetnék bele, amitől update1-es marad majd. Aztán eszembe jutott a mák. Szerencsére, mert valami olyan finom lett tőle az isler, hogy alig lehet megállni egy darabnál. Márpedig ami készült, az be lesz osztva pár napra.

isler mákkal update-elve :) isteni finomság

Mákos isler – U1

Ez kell hozzá: 125 g liszt, 125 g mastermix, 250 g vaj, csipet só, 2 ek. zéro cukor vagy xillit, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 50 g darált mák, pár csepp citromlé, cukormentes málnalekvár, 125 g cukormentes csoki és ehhez 50 g vaj.

Így készül: a száraz anyagokat összekeverem, a citrom héját belekeverem. A hideg vajat kockákra vágom és gyorsan elmorzsolom a mákos-lisztes keverékkel. Hozzáadom a tojássárgákat, pár csepp citromlét és ahogy összeállt a tészta, nejlonzacsiba téve beteszem a hűtőbe egy órára. Elmegyek futni, aztán, ha végeztem, a tésztát vékonyan lisztezett felületen gyorsan kinyújtom. Tetszőleges, de most 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrkálom, sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom, és 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt világos zsemleszínűre sütöm a korongokat. Úgy szúrkálom ki, hogy mindnek legyen párja. Amikor a megsült linzerek kihűltek, savanykás málnalekvárral – vagy kinek mi tetszik – összeragasztok 2 darabot. A csokit a vajjal gőz felett megolvasztom – legközelebb kicsit többet csinálok – és a rácsra tett islereket megcsurgatom vele. Ha megszikkadt, hűtőbe teszem dermedni. Ebből a mennyiségből 21 pár lett, 19-re volt elég a csoki.

Részemről csak a lekvárt keveslem picit, bár az íze kárpótol érte. A cukormentes lekvárokat ugyanis nem lehet vastagon kenni két korong közé.Terveim szerint találok majd virágos kiszúrót és simán is megcsinálom, csokimáz nélkül, akkor a virágok közepébe picit több lekvár fér majd. Islert elvágni mellesleg nem lehet szépen, ezt megtudtam. Egy tesztalanyom volt, amit haraptam, de mivel omlós, nem lett szép az eredmény és saaaaaajnos fel kellett áldoznom magam és bekaptam.

Tipp: A tescoban a diabetikus részlegen találtam ugyanattól a gyártótól cukormentes lekvárokat, akik az update lekiket is csinálják. A barackban annyi a difi, hogy az update rostosabb, de egyébként ízre ezek is ugyan olyan finomak. Ráadásul többféle íz – barack, eper, málna, meggy, áfonya – van ebből is. Pénztárcakímélőbb. Most a málna a legkedvencebb ízem, mert mostanság ez a legkedvencebb gyümölcsöm is. A cukormentes csokit is ott lőttem, nem is túl ijesztő áron. És most mondom, hogy a diétás milkának nem szabad bedőlni! Tessék elolvasni minden apró bötűt, akkor kiderül, aminek ki kell.

Be kell majd szereznem valami apró nyeles forralót, amiben tudok gőz felett csokit olvasztani, mert mint látszik, most aztán a megfoghatatlan edényem miatt olyan hullámos lett mindnek a teteje, mint a Balaton. Ráadásul az oldalára sem figyeltem annyira, hogy szépen, egyenletesen lecsorogjon. Ja és igen, a lecsepegett csokit a sütőpapírról tényleg le lehet nyalogatni

4 Comments

  1. Dr. Nagyné Bánfi Szilvia

    Ezt is ki kell próbálnom!:)
    Megyek a Tescoba málnalekvárért!
    Ügyes vagy már megint (mint mindig)!:)

    Reply
  2. BodzaBlog

    Kedves Szilvi! Köszönöm, és sok sikert a próbához 🙂 Szerintem nem fogsz csalódni benne. 🙂

    Reply
  3. Ziti

    Szia!
    Hat ez a recept (is) csucs, mar masodszor sutottem meg ket het alatt es ma este is meg fogom. Talan csak annyi kulonbseggel, hogy kecskevajat hasznaltam hozza, mert nagyon szeretem, meg afonyalekvarral toltottem be, mert csak azt szoktam fozni. Azt viszont sajnalom, hogy eddgig nem irtam Neked kommentet, hanem csak csnedesen megbujtam, ugyanis mar evek ota olvasom a blogodat es valami csodaszep.
    Irigyellek is rendesen neha, hogy Mon mindenfele Update dolgot meg tudsz venni barmikor, nekem csak az evi ketszeri logisztika marad, de akkor rengeteg:)
    Udv: Ziti

    Reply
  4. BodzaBlog

    Szia Ziti! Dejó, dejó! Épp ilyesmire volt van szükségem, hogy néha valaki lelket öntsön belém. 🙂 Köszönöm, igazán. Jó, hogy végül írtál, legalább van visszajelzésem határon túlról is, ami azért nem semmi egy kis Bodzablog életében. Igen, van update, meg lehetőség. Sajna keret egyre kevésbé, de igyekszem másból, máshogyan megoldani az étrendünket. Gyakorlatilag szinte már csak a mastermixet veszem meg. Mert azért ez az életmód nem kell, hogy egy shop gazdagítására épüljön. Mindent elolvasok azon, amit veszek, és nagyon megnézem, hogy mi kerül a kosárba. Ez időben mindenképpen több, de heti egyszer azért belefér, amikor vásárolni megyek. Lehet, hogy ma te voltál nekem a szikra? Mindenesetre jó, hogy írtál, ilyenkor hamar újra lelkes konyhatündérré válok és kibújok a zöld házisárkányos szerkómból. 🙂 Gyere máskor is, mint eddig és írj amikor kedvet kapsz, ne bújj meg. Olyan jó, ha van visszajelzés, és ha másnak is tetszik/ízlik amit elkészítek/elkészítünk. Legalább úgy örülök neki, mint amikor itthon az asztalra teszem az ételt. Köszönöm 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.