Sajtos-sonkás spárga – U1

 

Tegnap olyan csuda friss spárgát tudtunk vásárolni és olyan méltányos áron, hogy rögtön 2 kg-ot is zsákmányoltunk. Evvel csak egy macera van: meg kell puccantani. Ez olyan kevésbé-szeretem-csinálni-dolog, de este filmnézés közben végül olyan hamar meg is csináltam, hogy szinte észre sem vettem. Vagy jó volt a film? Na de megérte! Ma ki is próbáltam valamit, hogy ne csak mindig levesben találkozzunk a madzaggal 🙂

asparagus, vagyis spárga - totál odavagyunk érte :)

Sajtos-sonkás sprága – U1

Ez kell hozzá: 12 szál firss, fehér spárga, 12 szelet csirkemellsonka, 12 szeletke füstölt sajt, 6 szelet nem füstölt sajt, pici vaj, só. Köretnek: lollo rosso és tölgylevél saláta levelek mosva, tépve. Dresszing: 4 ek. olívaolaj (imádom a zöld Bertollit mostanság), 1 ek. dióolaj, 1 mk. balzsamecet esszencia, csipet lenmagsó, egy kis granulált fokhagyma, csipet őrült bors 🙂

Így készül: a spárgákat forrásban lévő, sós-édes (nem cukros!) vízben úgy főzöm meg, hogy a spárgasípok hegye szinte bele se érjen a vízbe. És nem szabad fonnyadtra főzni! Amikor megfőtt, papíron picit leitatom. 2 szelet csirkemellsonkát fedésben egymásra teszek, erre fektetem a spárgákat, közéjük teszem a szelet füstölt sajtot. Betekerem a sonkával és vajjal kikent tűzálló tálba fektetem. Amikor mind a 6 párat beletettem, akkor rájuk pakolom a füstölt és a sima sajt szeletkéket. A spárgák hegyét vajjal még megkenegetem, majd forró sütőben 10 perc alatt megsütöm.
A salátaleveleket nagyon alaposan megmosom, vastag részüket lenyisszantom, majd felcsavarom és felcsíkozom vagy összetépkedem. A dresszinghez valókat összekeverem és kóstolom. Ha lett volna itthon dióm, pirítottam volna pár darabot és morzsolva ment volna a salira. Ennek híján egy-két csipet szezámmagot szórtam rá. A dióolaj nagyon jól passzol a lollo rosso picit kesernyés ízéhez, éppen csak megszelídíti azt.
A spárgát melegen tálaltam a saláta tetején.

spárga sajtos-sonkás köpenyben - nagyon finom csemege! :))))

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.