Pita zöldségekkel – U1

 

Micsoda unalmas címe lett ennek a posztnak. De ettől még maga a pita nagyon finom kitaláció. Ráadásul tegnap előtt-előtt 🙂 bellezés közben azon vetyengtem, hogy semmi, de semmi nem jut eszembe, mit is csinálhatnék. Egyetlen dolgot tudtam: nem fogunk húst enni. Az első száz swing után azért már kezdett valami kapisgálni, aztán mire legyűrtem az adagomat, meg is volt az ötlet. Ahhoz képest, hogy annyira ötlettelen voltam, mint egy kihunyt tűzhányó, egészen jó kis szikra pattant ki a fejemből.

pita update-elve :) csupa zöldséggel és sajttal... nyammm :)

Pita zöldségekkel – U1

Ez kell hozzá: isteni szikra, hogy eszembe jusson 🙂 Aztán kell még 6 db-hoz: 150 g mastermix, 150 g sima liszt, meg egy kicsi -pár hintés – a nyújtáshoz, 5 g szárított élesztő, 1 mk. sütőpor, 1 tk. lenmagsó (vagy sima), 1 ek. olívaolaj, langyos víz. Ezt viszont sosem mérem ki, de annyi kell, amitől lágy, rugalmas tésztát varázsolunk.
Tölteni: fokhagymás tejföl, kígyóuborka karikák, salátalevelek, párolt ceruzabab, paradicsomszeletek, camembert sajt szeletek, füstölt sajt szeletek, bármilyen sajt szeletek 🙂

Így készül: a pitához a száraz anyagokat összeszitálom, hozzácsorgatom az olívaolajat, és langyos vízzel összedolgozom. Én a kézi mixerem dagasztójával készítek ilyesmiket. Kellemesen lágy tésztát kell kapnunk. Fél órára lefedem a tálat és elteszem kelni.
Amíg a tészta kel, megmosok 6-6 lollo rosso és tölgylevél salátalevelet. De ez tetszőleges 🙂 Megpárolok 200 g sötétzöld ceruzababot, felszeletelek 2 érett paradicsomot, 1 kigyóuborkát. Mindezt ízlésesen tálra rendezem. Nem sózom meg egyiket sem. A tejfölt egy kínálótálban fokhagymával és egy kis sóval kikeverem.
A tésztát 6 felé osztom és gombócokat formálok belőle. 20 percig letakarva hagyom kelni. A sütőt előmelegítem kb. 220-230°C-ra. Amikor a gombócok megkeltek, helyes, kb. 15-18 cm átmérőjű köröket nyújtok belőlük, de csak egyesével.  Egy vékony sütőlemezen bevállalnám, hogy egyszerre akár 2-3 db-ot is beteszek a sütőbe. Ennek híján egy tapadásmentes tortaformát forrósítok meg, majd erre teszem egyesével a pitákat és kb. 6-8 perc alatt megsütöm. Szeretem nézni, ahogy felfújódnak a sütőben, olyan viccesek 🙂 Amikor már szép színűk kezd lenni, kiveszem, mert nem szabad túlsütni. Tiszta konyharuhával bélelt kosárba teszem és rá is hajtom a ruhát. Így visszapuhul a saját gőzétől és meleg is marad tálalásig.
Közben sajtokat is szeletelek, tányéron szépen elhelyezem. Ha camembert is szeletelek, legközelebb utoljára hagyom, mert ugyan finom, ha picit olvad, de amikor odaragad a tányérra, az már vicces 🙂 A pitákra szájat vágok egy konyhai ollóval, a levágott részt az aljába csúsztatom és mindenki kedve szerint töltheti meg.

pita update módra, és még vega is :)

Leírva sokkal hosszabb, mint megcsinálni. Pofonegyszerű kaja és olyan, aminek mindig sikere van. Persze lehet így gyrost is csinálni, csirkemellből vágott vékony csíkokat pici olajon oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal, fokhagymával megsütve. Akkor viszont mindig van a tálon lilahagyma is, szép vékonyra szelve, és az öntet természetesen egy finom krémes natúr joghurt, némi olívával kikeverve. Sajt gyanánt pedig feta dukál hozzá, amit bele is lehet morzsolni a joghurtba. Egyszerűen mennyei 🙂 Na ez volt itten a rigófütty 🙂

2 Comments

  1. Mézes

    Kedves “Bodza”,

    Most kezdek ismerkedni ezzel az update-témával, így receptek után kutatva bukkantam az oldaladra. Nagyon bejön a blog és a stílus, le a kalappal…:D
    Szeretném kikérni valamiről a véleményed, mert úgy látom, hogy Te már elég profi vagy az update alapanyagok és életmód terén.
    Esetleg van egy publikus mail címed, ahol zavarhatnálak?
    Persze, nem gond, ha nem, akkor majd kinyomozom a választ.
    Üdvözlettel,
    Mézes

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Mézes 🙂 örülök, hogy tetszik a Bodza 🙂 Küldtem e-mailt neked.

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.